МЗС Росії назвало реакцію МЗС України "нездоровою"

Середа, 21 січня 2009, 08:39

Міністерство закордонних справ Росії називає бездоказовою і "нездоровою" заяву українського зовнішньополітичного відомства про сплановану "газовому атаку" і тиск на Україну з боку РФ.

"У зв'язку з опублікованою 20 січня заявою МЗС України, у якій містяться бездоказові звинувачення російської сторони в нібито спланованій "газовій атаці" з метою дестабілізувати внутрішню ситуацію на Україні, а також у здійсненні неприхованого тиску на Україну", МЗС РФ заявляє:

"Реакція МЗС України в зв'язку із ситуацією, що мала місце в російсько-українських відносинах у газовій сфері, носить не досить здоровий характер".

"Зміст і тон заяви разюче контрастує з позитивними оцінками, які на даний час лунають у Європі в зв'язку з урегулюванням між Росією й Україною проблеми, викликаної зупинкою в січні цього року транзиту природного газу через територію України", - говориться в коментарі МЗС Росії.

У ньому зазначається, що російська сторона висловлює "задоволеність" досягнутими 19 січня домовленостями і підписанням між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" документів щодо всього комплексу питань, пов'язаних із постачаннями природного газу в Україну і з транзитом природного газу в Європу.

"Вважаємо, що зазначені домовленості відповідають принципам ринкової економіки, носять взаємовигідний характер і будуть виконуватися українською стороною", - заявляє МЗС РФ.

"Сама заява МЗС України демонструє, що зовнішньополітичне відомство цієї країни, на жаль, не налаштоване на конструктивну взаємодію. У ній явно витає невдоволення тими рішеннями по газу, в яких об'єктивно зацікавлені народи України, Росії та всієї Європи", - додає зовнішньополітичне відомство Росії.

Раніше МЗС України звинуватило Кремль у послідовному здійсненні тиску на Україну за її незалежну зовнішню і внутрішню політику.

"Яскравим свідченням такого тиску послужив спланований характер газової атаки Росії з метою дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, зруйнувати її газотранспортну систему. Навіть після фіаско в реалізації цих планів щодо свого "стратегічного партнера” й у підбурюванні проти України її європейських партнерів, російські можновладці й надалі не знаходять в собі сили зупинити інформаційний наступ на Україну", - підкреслювало українське МЗС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування