Президент Туркменії дав прочухан українським будкомпаніям

Субота, 17 січня 2009, 18:59

Президент Туркменії Гурбангулі Бердимухамедов у рамках робочої поїздки Ашхабадом відвідав об'єкт української компанії "Інтербудмонтаж" – інженерно-комунікаційний тунель, що будується вже протягом кількох років, і розкритикував роботу підприємства.

Він зазначив, що з вини українського підрядника цей найважливіший об'єкт, якому відводиться особлива роль в комплексній програмі розвитку інфраструктури туркменської столиці, зараз фактично у занедбаному стані.

Як повідомили в суботу туркменські ЗМІ, Бердимухамедов назвав нинішню ситуацію абсолютно неприпустимою, що гальмує реалізацію інших важливих проектів, і зажадав від представників "Інтербудмонтажа" негайно відновити роботи з прокладання тунелю.

Президент наголосив, що ця тема неодноразово порушувалася в ході зустрічей з українськими партнерами на різних рівнях, проте до цього часу адекватної реакції не було, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Такий стан справ негативним чином позначається на міждержавних туркмено-українських відносинах", - заявив Бердимухамедов.

Він зазначив, що таке ставлення до контрактних зобов'язань підриває довіру до всіх українських компаній, що працюють на міжнародних ринках.

"Туркменія вже з обережністю підходить до пропозицій про співробітництво, що надходять від українських партнерів", - заявив президент.

"Реалізуючи політику широкого міжнародного співробітництва, наша країна зробила для себе незаперечним правило суворого дотримання всіх узятих на себе зобов'язань, і природно, чекає того ж від своїх партнерів", - підкреслив Бердимухамедов.

Він доручив віце-прем'єру Дерягелді Оразову, який курирує будівельний сектор, і меру Ашхабаду Азату Білішову вжити всіх заходів, щоб у повному масштабі відновити роботи на будівництві інженерно-комунікаційного тунелю і завершити їх у найкоротші терміни.

За дорученням Бердимухамедова цього ж дня до Міністерства закордонних справ Туркменії було запрошено посла України Віктора Майка, якому було передано відповідну ноту МЗС Туркменії.

У цій ноті висловлено стурбованість вищого керівництва країни з приводу зриву строків будівництва низки особливо важливих об'єктів, довірених українським компаніям.

Ще на початку минулого року мерія Ашхабада навіть мала намір подати позов на "Інтербудмонтаж" у Міжнародний арбітражний суд.

Тоді ж була розкритикована робота та інших українських партнерів, зокрема, корпорації "Укртрансбуд", що також затягнула терміни будівництва іншого важливого для Туркменії об'єкту - залізничного мосту через річку Амудар'ю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування