Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США при Обамі будуть робити більший акцент на дипломатію - Хілларі Клінтон

Середа, 14 січня 2009, 08:09

Хілларі Клінтон у ході сенатських слухань із затвердження її на посаду держсекретаря США заявила, що адміністрація нового президента США у своїй зовнішній політиці буде робити більший акцент на дипломатію, ніж на застосування військової сили.

"Наша зовнішня політика виявилася розбалансованою. Пентагон став надто великим за рахунок держдепартаменту" - сказала Клінтон, повідомляє "Інтерфакс".

Вона має намір змінити це за підтримкою міністра оборони Роберта Гейтса, якого Клінтон назвала ясно мислячим керівником.

"Америка не може вирішувати найскладніші проблеми самотужки, а світ не може вирішити їх без Америки" - сказала вона.

За словами Клінтон, найкращим способом просувати американські інтереси зі скорочення глобальних загроз і використання глобальних можливостей "є вироблення і виконання глобальних рішень". "Це не філософська позиція. Це наша реальність" - заявила вона.

Сенатський комітет з міжнародних справ повинен провести голосування по кандидатурі Клінтон у четвер.

Найстарший сенатор-республіканець Ричард Лугар високо відгукнувся про пані Клінтон, заявивши, що її присутність на вищій дипломатичній посаді може відкрити нові можливості для Америки.

Водночас він відзначив небезпеку виникнення "конфлікту інтересів" між керівництвом держдепу і діяльністю чоловіка Хілларі - колишнього президента США Білла Клінтона, який займається збором грошей для благодійних потреб. Лугар сказав, що ситуація вимагає великої обережності і прозорості.

Під час слухань Лугар, який відіграва важливу роль у сенаті при розробці питань контролю над озброєннями, привітав намір Барака Обами більше втягувати Росію в процес контролю над озброєннями і нарощувати зусилля з поліпшення міжнародного контролю за ядерними матеріалами, щоб не допустити їх потрапляння до рук терористів.

Лугар сказав, що в часи адміністрації Джорджа Буша держдеп був неохочим, а то й зовсім не існуючим партнером у сфері роззброювання.

Клінтон заявила, що вона хотіла б привести побільше експертів із контролю над озброєннями в держдеп, де тема роззброєння значно деградувала за часів Буша.

У своєму виступі Клінтон назвала своїм пріоритетом закінчення війни в Іраці. Першим кроком стане вивід військ із іракських міст до червня, що відповідає угоді вже укладеній між адміністрацією Буша й урядом Іраку.

Говорячи про близькосхідну проблематику Клінтон високо оцінила зусилля свого чоловіка, які розпочиналися ним для встановлення всеосяжного миру в цьому регіоні.

Сам Білл Клінтон не був присутній на слуханнях, тому що, за словами прес-секретаря Обами Томмі Вейтора, не хотів відволікати увагу від дружини. "Він дивився слухання по телевізору разом із тещею", - сказав прес-секретар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування