Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога може зберегтися, лише проковтнувши Ющенка

Четвер, 25 грудня 2008, 12:51

Політологи песимістично оцінюють політичне майбутнє "Нашої України" і вважають, що вона йде до самознищення.

Про це вони заявили в опитуванні Центру політичних цінностей.

"Я думаю, що "Наша Україна", по-своєму, приречена", - вважає Віктор Небоженко, коментуючи можливість злиття її з "Єдиним центром".

На його думку, "Наша Україна" давно вже важко хворіла. У Балоги, як у глави секретаріату і автора проекту "Єдиний Центр", немає іншого способу збереження себе на небосхилі і збереження свого впливу на Ющенка. Цей спосіб один – проковтнути "Нашу Україну".

"Тут питання стоїть або-або: або потрібно знищувати "Єдиний Центр", і тоді Балога програв, або потрібно знищувати "Нашу Україну" і тоді президент остаточно опиняється в дуже жорстких адміністративних і партійних лещатах. Президент може виявитися в чужих руках, він собі більше належати не буде", - вважає Небоженко.

"Все залежить від Віктора Андрійовича. Якщо він дозволить проковтнути "Єдиному Центру" "Нашу Україну", окрім адміністративного контролю над собою, він ще матиме і партійний контроль над собою. У нього не залишиться особистої політичної сили, яка залежала б виключно від нього", - додає політолог.

Михайло Погребінський відзначає, що "Наша Україна" розкололась на тих, хто "реально дивиться на світ і бачить мінімальні перспективи збереження в політиці Віктора Ющенка і на тих, хто не бачить іншого шляху, окрім співпраці з Ющенком".

"Я думаю, що за цих обставин частина "Нашої України" може погодитись на об`єднання з "Єдиним Центром" ну хоча б для гарантування певного фінансування. Ця частина за нинішніх обставин хоче все-таки скористатись існуючим рівнем популярності президента для того, щоб зберегтись в політиці", - зазначив політолог.

"Якщо так відбудеться, то це означатиме, що Балога переміг свого шефа і примусив його передати у спадок главі президентського секретарітату і тим хто його фінансує, бренд Ющенка", - вважає Погребінський.

Володимир Фесенко не вірить у ліквідацію "Нашої України".

На його думку, швидше буде відбуватись або об’єднання декількох сил, або навіть повернення єдиноцентристів до "Нашої України".

"Але якщо це відбудеться (злиття НУ і ЄЦ), то це буде якщо не останній, то передостанній крок на шляху самознищення "Нашої України". НУ фактично завершує свій історичний шлях як самостійний політичний суб’єкт, як такий політичний суб’єкт, який має потужну суспільну підтримку", - зазначив політолог.

"Мені здається, що якщо таке об`єднання відбудеться, то це призведе до чергового розколу. Більша частина більш-менш відомих людей відійдуть від неї. Думаю на наступних парламентських виборах, після таких подій, ми навряд чи побачимо "Нашу Україну" присутньою в українському парламенті", - вважає Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування