Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закарпатські сепаратисти просять Росію їх визнати

Вівторок, 23 грудня 2008, 16:18

Закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Пыдкарпатської Русі від України.

Про це у вівторок пише "Російська газета", посилаючись на так званого прем'єра республіки Петра Гецька.

На цей крок русини вирішили піти після того, як офіційний Київ у черговий раз проігнорував їхню вимогу про надання автономії в складі України.

Гецько також вважає, що автономія припускає визначену економічну самостійність.

"Справа не в русинському народі, а в "трубі". Закарпаття дає чверть бюджету України. Левова доля поставок газу проходить через територію Закарпатської області. У нас коефіцієнт транзитності в три рази вище за прибалтійський і удвічі вищій, ніж в інших сусідніх країнах", - сказав він.

"Ми дуже довго домагалися автономії, майже чи не кожен місяць протягом останніх років зверталися до влади країни, навіть глухий би вже почув", - сказав Гецько.

"Але раз цього не відбулося, тепер будемо домагатися незалежності", - додав він.

У Ростові-на-Дону відбулася перша в Росії міжнародна науково-практична конференція "Геноцид і культурний етноцид русинів Карпатської Русі (кінець XIX - початок ХХІ століть)".

Раніше 25 жовтня в Мукачевому відбувся Другий європейський конгрес русинів, на якому було проголошено відтворення автономної республіки Підкарпатська Русь у складі країни, і висунуто вимоги до офіційного Києва - до 1 грудня визнати автономію республіки.

У іншому випадку русини обіцяли домагатися права на самовизначення поза межами країни.

У свою чергу, СБУ обвинуватило керівника асоціації "Сойм підкарпатських русинів" Дмитра Сидорова у зазіханні на територіальну цілісність України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування