БЮТівцю, що звинуватив Наливайченка у тиску, сказали не "фантазувати"

Понеділок, 17 листопада 2008, 12:55

У п'ятницю депутат від БЮТ Святослав Олійник подав у Генпрокуратуру запит про хід розслідування справи за фактом незаконного продажу боєприпасів співробітником підрозділу СБУ "Альфа", підполковником Олександром Квіткою.

За твердженням Олійника, у розслідування даної справи втручаються в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко і начальник управління СБУ в Дніпропетровській області Володимир Верхогляд.

Як пише "Комерсант-Україна", у депутатському запиті стверджується, що вони "тиснуть на ГУ МВС і прокуратуру в Дніпропетровській області з метою унеможливити повне і всебічне розслідування справи" і "приховують від прокуратури той факт, що Квітка працювала у СБУ".

"Це прямий інтерес Валентина Наливайченка. Питання, звісно, не в грошах, а в постачанні озброєння організованим злочинним угрупованням з боку СБУ", - повідомив газеті Олійник.

За його словами, після затримання Квітки співробітники міліції "не відправили своєму керівництву спеціальне повідомлення, що сповіщає про потрапляння в категорію підозрюваних співробітника спеціальної служби, як того вимагають внутрішні документи органів, які роблять дізнання". Саме з цієї причини, стверджує Олійник, кримінальна справа так довга знаходилася в міліції.

У СБУ всі заяви парламентаря спростовують.

"Нехай цей депутат не фантазує", - сказала прес-секретар служби Марина Остапенко. "Позиція Валентина Наливайченка полягає у тому, що кожен співробітник, який порушив закон, має бути звільнений і притягнутий до відповідальності. Більш того, СБУ готова сприяти в проведенні таких розслідувань", - заявила вона.

Остапенко також розповіла, що підполковник Квітка прийшов у СБУ в 2003 році з посади керівника управління карного розшуку УМВС у Світловодську (Кіровоградська область).

"У нас він працював завгоспом полігону і любив ходити на полювання. Ці патрони він продав своєму товаришу, з яким вони дружать близько восьми років і разом полюють", - зазначила прес-секретар СБУ.

Як відомо, 4 листопада співробітники УМВС у Дніпропетровській області затримали двох осіб, які здійснювали нелегальну купівлю-продаж зброї. Один із них – Квітка – виявився підполковником СБУ, заступником командира полку з боротьби з тероризмом "Альфа" у Кременчуці. Він був схоплений на гарячому під час незаконного продажу мешканцю Дніпропетровська Бондаренку партії патронів калібру 5,45 мм на суму 1200 грн. Пізніше в Бондаренка було вилучено 4 автомати Калашникова, 4 пристрої для безшумної стрільби, 422 м пластиту і понад 3500 патронів калібру 5,45 мм.

Через день після затримання обоє підозрюваних були відпущені під підписку про невиїзд, а кримінальна справа за фактом викладених обставин до 13 листопада залишалася у провадженні органів внутрішніх справ, що суперечить ст. 112 КПК.

У четвер справу за фактом незаконного збуту зброї за участю Квітки було взято у провадження прокуратурою Кіровоградської області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування