Росія вимагає перекрити постачання зброї в Грузію

Середа, 8 жовтня 2008, 17:06

Росія закликає всі країни ОБСЄ відмовитися від постачань, продажів і передачі Грузії озброєнь і військової техніки доти, доки Тбілісі не відмовиться від ставки на силу.

"Що ж стосується норм ОБСЄ у сфері передач звичайних озброєнь, то, принаймні, застосовно до Грузії, вони показали свою недостатню ефективність. У цьому зв'язку вважаємо необхідним ужити заходів до виправлення ситуації", - сказав керівник делегації Росії на переговорах у Відні з питань військової безпеки і контролю над озброєннями Михайло Ульянов.

Текст його виступу на пленарному засіданні форуму ОБСЄ зі співпраці у сфері безпеки розміщений на сайті МЗС РФ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Ульянов повідомив, що "сьогодні російська делегація поширить проект рішення Форуму ОБСЄ, відповідно до якого всі держави нашого регіону будуть у відповідності з їхніми зобов'язаннями неухильно утримуватися від будь-яких прямих чи непрямих постачань, продажів чи передач Грузії озброєнь і військової техніки, включаючи ЛСЗ (легку і стрілецьку зброю)".

"Вважаємо, що масштаб серпневої трагедії робить виправданим і необхідним поширити це рішення і на надання Грузії будь-яких матеріальних засобів військового призначення і надання будь-якої допомоги, пов'язаної з військовою діяльністю", - сказав він.

Раніше в середу голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія пропонує у якості термінового заходу ввести міжнародну заборону на постачання наступальних озброєнь до Грузії.

"Вважаємо, у принципі ідеальному рішенню проблеми забезпечення безпеки відповідало б уведення ембарго на постачання озброєння нинішньому грузинському режиму і як терміновий крок, на наше глибоке переконання, необхідна міжнародна заборона на постачання Грузії наступальних озброєнь". - сказав він на прес-конференції в Москві.

Лавров повідомив, що це питання, у числі інших, буде обговорюватися на міжнародній зустрічі по Грузії у Женеві 15 жовтня, відповідно до плану мирного врегулювання президентів РФ і Франції Дмитра Медведєва і Ніколя Саркозі.

За словами міністра, у даний час узгоджується організаційно-процедурний бік майбутньої зустрічі. Він висловив сподівання, що переговори "приведуть до домовленостей, які дозволили б зміцнити безпеку в регіоні".

"Саме це питання відповідно до плану Медведєва - Саркозі є головним на цих міжнародних дискусіях. Я переконаний, що з розгортанням спостерігачів Євросоюзу в районах, прилеглих до Південної Осетії й Абхазії, ми повинні будемо обговорити конкретні кроки, які дозволять не допустити повторення застосування сили", - підкреслив Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування