МЗС недипломатично дивується побоюванням Німеччини про розкол України

Середа, 22 жовтня 2008, 12:54

У МЗС України висловлюють здивування з приводу заяв Державного міністра МЗС Німеччини Гернота Ерлера щодо євроатлантичних прагнень України.

Про це йдеться в коментарі прес-служби МЗС, поширеному в середу.

"Особливо дивує, що ці висловлювання прозвучали не під час зустрічей зі своїми українськими партнерами, які могли б дати аргументовані відповіді, а під час відеомосту Москва-Берлін", - зазначається в коментарі.

"У цьому зв’язку стає більш зрозумілим, звідки російське суспільство, залякане владою страшилками про НАТО, отримує підживлення своїх перекручених уявлень щодо реального ставлення в Україні до цієї організації та суті української євроатлантичної політики", - сказано в документі.

МЗС визнає, що в Україні, як і в будь-якій демократичній державі, "існують протилежні точки зору".

"Це, мабуть, єдине об’єктивне твердження, яке прозвучало з вуст пана Ерлера. Все інше – пересмикування, некоректна маніпуляція цифрами та фактами, замішані на риториці, неприйнятній в оцінках високопосадовцем позиції іншої суверенної держави", - наголошується в заяві.

"Прикметно, що Ерлер договорився до того, що фактично поставив під сумнів можливість України робити внесок у безпеку на євроатлантичному просторі. Для непосвячених нагадуємо, що Україна, на відміну від багатьох держав-членів цієї організації, бере участь в усіх без винятку миротворчих операціях під проводом НАТО". – зазначається в коментарі.

"Нас не може не турбувати й те, що з логіки пана Ерлера випливає, що Німеччина та інші держави ЄС насправді жалкують з приводу далекоглядних рішень, які схвалив Альянс в Бухаресті щодо України та Грузії. На наш погляд, таку позицію навряд чи поділяє Канцлер ФРН Меркель, яка особисто долучилася до формулювання перспективи вступу України до НАТО", - зазначається в повідомленні.

"Що стосується тверджень про розподіл України на два непримиренні політичні табори та можливий розкол на ґрунті євроатлантичної політики нашої держави, то порадили б Ерлеру надто не перейматися цими уявними фобіями", - зазначається в коментарі.

МЗС наголошує, що законодавство передбачає вступ України до НАТО як пріоритет зовнішньої політики держави. "При цьому, безперечно, остаточне рішення буде прийматися з урахуванням думки українського народу", - додається в коментарі.

"Щодо кількості виборів на одиницю часу у конкретній державі, то порадили б Ерлеру ретельно вивчити історію держав-членів Альянсу перед тим, як бідкатися з приводу законного права народу вирішувати внутрішньополітичні проблеми у демократичний спосіб – через вибори", - зазначається в коментарі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування