БЮТ "гне свою лінію", а Регіони вимагають "офіціозу"

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 11:19

Позиція Блоку Юлії Тимошенко щодо позачергових парламентських виборів залишається незмінною, заявив депутат відповідної фракції Сергій Соболєв.

"Позиція БЮТ по позачергових виборах не змінилася", - сказав він газеті "Сегодня".

Рішення Кабінету міністрів щодо виділення коштів із бюджету на вибори, за словами депутата, "означає лише те, що фінансування виборів – прерогатива Верховної Ради".

Як відомо, Кабінет міністрів у четвер підтримав проект змін до бюджету, яким виділяються гроші на вибори. Таким чином, відповідні зміни тепер повинна ухвалити Верховна Рада – тоді ці кошти можуть бути виділені.

У той же час, Соболєв підкреслив, що фракція БЮТ не збирається голосувати за виділення грошей на вибори.

Більш того, як і раніше, бютівці мають намір наполягати на тому, що спочатку потрібно розглянути проект бюджету на 2009 рік, а вже після цього можна говорити про фінансування виборів.

Соболєв також не став заперечувати можливість блокування роботи Верховної Ради у випадку, якщо їм не вдасться провести свій порядок денний, але додав: "Ми все-таки сподіваємося, що більшість голів фракцій нас підтримають. Адже бюджет потрібен будь-якому Кабміну, хто б не стояв на чолі його".

Крім того, що уряд перекинув питання в парламент, знявши відповідальність із себе, рішення Кабміну має ще одну приховану мету – змусити президента Віктора Ющенка визнати Раду легітимною. У цьому відношенні БЮТ налаштований оптимістично:

"Ми сподіваємося, що в п'ятницю Апеляційний суд поставить крапку в питанні виборів, і легітимність парламенту буде поза сумнівом", - сказав із цього приводу Соболєв.

У Партії Регіонів також вважають Верховну Раду легітимною і збираються наступний тиждень провести в стінах парламенту. Але до ініціатив БЮТ ставляться досить скептично.

"Треба спочатку розібратися з законодавством по виборах, а потім приступати до роботи", - сказав Олександр Єфремов. За його словами, пропозиція БЮТ спочатку розглядати бюджет є "спробою відтягнути рішення питання про вибори і за будь-яку ціну втриматися при владі".

Що стосується питання про можливу зміну спікера і повернення до антипрезидентських законів, за які БЮТ і ПР проголосували 2-4 вересня, а потім БЮТ і "НУ-НС" скасували 2 жовтня, Єфремов сказав:

"Ми не клоуни. Голосуючи за закони, ми думали, що маємо справу зі серйозною політсилою, але помилилися. Тепер, якщо БЮТ захоче з нами вести переговори, нехай Тимошенко повідомляє про це офіційно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування