Яценюк: політики, як студенти, можуть почати рятуватися в останню ніч

П'ятниця, 26 вересня 2008, 13:36

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що якщо БЮТ і Партія регіонів не домовляться про створення коаліції до кінця нинішнього тижня, імовірність дострокових виборів стане вкрай високою.

"Минуло вже більше 20 днів. Я б сказав так: шанси (створення коаліції між БЮТ і Партією регіонів) 50 на 50", - сказав Яценюк в інтерв'ю журналу "Фокус".

"Якщо протягом цього тижня вони не домовляться, то імовірність дострокових виборів стане вкрай високою", - додав він.

Реклама:

Але тут, зауважив спікер, "може спрацювати інстинкт самозбереження: як студент готується до іспиту в останню ніч, так і політики можуть почати рятувати себе в ніч перед розпуском парламенту".

На думку Яценюка, якщо буде створена "так звана мегакоаліція між двома найбільшими фракціями, це буде дуже короткостроковий союз, орієнтований на те, хто кого першим з'їсть".

"Для цих сил основна проблема зараз – як пояснити людям, які за них голосували, чому вони об'єдналися. Саме в цій проблемі головна заковика. Якщо її не вирішать, залишиться єдиний вихід – починати нову виборчу кампанію", - додав він.

ВІДЕО ДНЯ

На питання, чи може трапитись так, що Тимошенко відмовиться від президентства на користь домовленостей з Януковичем, Яценюк сказав, що це "смішний розмін": "Як можна відмовлятися від того, чого в тебе немає. Шанси на президентське крісло в усіх однакові".

"А зараз йде суперечка про інше – спікерське і прем'єрське крісла. Адже є класичний європейський підхід – у кого більше фракція, той формує уряд і пропонує кандидата на посаду прем'єра", - зазначив спікер.

"Але Тимошенко ніколи не поступиться прем'єрством, а Партія регіонів якщо і піде на спікерство, то з такими величезними повноваженнями парламенту і спікеру, що БЮТ навряд чи на це погодиться", - додав він.

Що стосується президентської посади, Яценюк висловив думку, що "будуть спроби зробити так, щоб виборів не було - ні президентських, ні парламентських - це гарантія забезпечення тривалої роботи коаліції".

На уточнююче запитання про те, що спікер не вірить у дострокові президентські вибори, він відповів: "Якщо БЮТ і Партія регіонів створять коаліцію, виникне питання про президентські вибори як такі".

"Адже ця коаліція буде спрямована на максимальне зменшення повноважень глави держави. Тому посада президента буде мало кому цікава", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування