Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Огризко думає, що українці дострибають до ЄС так швидко, як і полякам не снилося

Середа, 10 вересня 2008, 21:46

Міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що Україна пройде шлях від асоційованого до повноцінного члена ЄС швидше, ніж це робили її попередники і сусіди.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу, коментуючи результати саміту "Україна-ЄС" і положення угоди про асоціацію, про підписання якої на ньому було домовлено.

"Вчора вперше в документах саміту ми побачили, що ми переступили ту межу, яка в підсумку наших довгих і складних переговорів співпраці приведе до результату. А цей результат буде європейське членство України", - сказав Огризко.

При цьому він спрогнозував, що Україні буде легше, ніж Польщі, Чехії та Угорщині, проходити шлях зближення з ЄС.

"Я ризикну сказати, що ми цей шлях пройдемо швидше. Коли на початку 90-х наші сусіди починали цей процес, це було справді щось надзвичайно нове – і для ЄС, і для цих країн. Сьогодні ми йдемо певною мірою тією дорогою, якою вже ходили. Це не є чимось надзвичайно новим для ЄС. Ми вже маємо схеми, стандарти, досвід і практику. Отже, нам буде легше", - сказав Огризко.

Він також вкотре спрогнозував, що саму угоду про асоціацію буде підписано наприкінці наступного року.

"Головне, що вчора відбулося у Парижі – це те, що в ЄС на найвищому рівні ухвалено рішення про те, що Україна є асоційованою країною з ЄС... Ми ще маємо підготувати економічну і секторальну частини цієї угоди. Але вже сьогодні ми вже домоглися, що ця угода буде асоційована", - сказав міністр.

На закиди про те, що таку ж угоду про асоціацію з ЄС мають такі країни, як Чилі чи Марокко, Огризко відповів:

"Можуть бути різні угоди про асоціацію. Але угода з Україною є важливою, тому що це є угода з європейською державою. І в усіх документах Євросоюзу записано: право подати заявку на вступ до ЄС має тільки європейська країна".

Крім того, міністр висловив сподівання, що безвізовий режим з країнами ЄС для українців буде впроваджений до 2012 року.

"У тексті угоди (про асоціацію) йдеться про те, що ЄС погоджується на це (безвізовий режим), але в довгостроковій перспективі", - сказав Огризко.

За його словами, це означає, що "за певний час Україні треба виконати низку умов, що дозволить ЄС сказати, що вони готові до безвізового режиму з Україною".

"Нам потрібно мати нормальний кордон на Сході. Адже якщо в нашу державу проходять нелегальні мігранти, якщо не виконується угода про реадміссію, якщо немає відповідного контролю, яким чином ми можемо забезпечити те, щоб ці нелегали, які потрапляють в Україну, не проїдуть далі до країн ЄС?", - сказав Огризко.

При цьому він зазначив, що все у цьому питанні залежатиме від України.

"Для української сторони абсолютно очевидно, що цей термін не буде вимірюватися десятиліттями. На нашу думку, цей процес має бути завершений до початку європейського футбольного чемпіонату (Євро-2012)", - сказав міністр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування