Тимошенко взялася розгрібати пігулки та порошки

Середа, 10 вересня 2008, 16:31

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє про надзвичайну корумпованість сфери забезпечення країни лікарськими засобами та повідомила про започаткування в ній системних реформ.

"Сьогодні урядом розпочато системну реформу забезпечення країни лікарськими засобами", - сказала прем'єр на брифінгу в середу.

За словами Тимошенко, уряд був шокований результатами аналізу сфери забезпечення країни ліками: "Шоковані тим, що повністю відсутня державна політика в цьому напрямку".

"Що практично вся система реалізації лікарських засобів передана в приватні руки і держава на відміну від всіх інших держав світу не контролює ні якість, ні ціни, ні аспекти виробництва та імпорту ліків в країну", - додала прем'єр.

Тимошенко заявила про те, що "більше тіньових моделей, ніж є сьогодні в системі забезпечення країни лікарськими засобами, немає в жодній галузі - не можуть конкурувати ні нафтова, ні газова галузі".

"Абсолютно жахливо те, що в Україні немає лабораторій біоеквівалентності. І ті гроші, які я виділяла як прем'єр-міністр у 2005 році на цю лабораторію, все практично зруйновано, нічого не зроблено. Навіть ті лабораторії, що були, передані зараз у приватні руки", - обурилася прем'єр.

"І найбільше, що нас здивувало, - контролем за якістю лікарських засобів і за системою їх розповсюдження чомусь на комерційній основі займалася приватна структура. Це просто не йде ні в які рамки", - додала вона.

У зв'язку з цим, повідомила Тимошенко, у середу уряд прийняв "постанову, що започатковує системні реформи в цій галузі - при чому від моменту контролю якості, імпорту, регламентації і цін і, безумовно, повної відповідальності за порушення цих речей".

Також прем'єр висловила здивування тим, "що в країні була повністю зруйнована державна інспекція за якістю лікарських засобів - її не існувало". "Обладнання з неї було роздано приватним структурам, практично немає штату і завдань, бо функцій вона була позбавлена", - пояснила прем'єр.

"Ми сьогодні повернули органу, який називається Державна інспекція за якістю лікарських засобів, статус центрального органу виконавчої влади, повернули ті кадрові штати, що мусять там бути, забезпечили функціонування, виділили приміщення нормальне", - повідомила Тимошенко.

"І передбачили всі функції, що достатні для того, щоб ця державна інспекція почала наводити порядок, а також призначили нового керівника, на якого ми покладаємо надії, що він зможе навести лад у цьому секторі", - додала вона.

При цьому прем'єр розповіла, що "вже з перших днів, коли дізналися про підготовку цієї програми і про те, що буде призначений цей керівник, йому вже практично вандалістським чином розбили машину і підпалили двері".

"Дуже важка ситуація в цій досить криміналізованій і корумпованій сфері забезпечення країни лікарськими засобами", - наголосила Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування