Біля Женеви розпочали відтворення "великого вибуху", що породив Всесвіт

Середа, 10 вересня 2008, 15:06

У середу біля швейцарської Женеви розпочалася робота з проводки пучка протонів через 27-кілометрове головне кільце Великого адронного коллайдера, повідомляє "Газета.ру".

Великий адронний коллайдер - прискорювач заряджених часток – протонів і ядер важких атомів, розташований у 27-кілометровому круговому тунелі, що прокладено на глибині від 50 до 175 метрів з обох сторін від франко-швейцарського кордону.

Науковці Європейського центру ядерних досліджень крок за кроком змушують частки проходити усе більше секторів за раз, кожний з яких протони проскакують близько за 10 мікросекунд. Вони сподіваються, що незабаром частки почнуть циркулювати по колу.

О 11:26:30 за київським часом прийшов сигнал про те, що протони пройшли повне коло, і керівник проекту LHC, валійський фізик Лін Еванс оголосив про успіх операції.

Правда, поки головне кільце прискоренням часток займатися не буде – якщо усе піде за планом, то протони будуть бігати по колу з тією ж швидкістю, з якою їх впорсне в кільце каскад з кількох "передприскорювачів", енергія їх складе близько 0,45 ТеВ на протон.

Спочатку вчені переконаються в тому, що цей біг стабільний, що частки утримуються точно в середині вакуумної труби потужним магнітним полем майже двох тисяч електромагнітів з охолоджуваними рідким гелієм надпровідними котушками, що частки не розповзаються вбік від цієї осі і не вдаряються об стінки труб.

Лише після цього почнуть налаштовувати апаратуру до того, щоб імпульси електромагнітного поля вчасно "захоплювали" протони і, розганяючи, несли вперед з швидкістю та енергією, що все збільшуються.

Потім буде потрібно проробити ту ж процедуру з протонами, що будуть рухатися в протилежному напрямку, і тільки після цього станеться те, чого так побоюються багато обивателів: два пучки, що несуться назустріч один одному зі швидкістю 99,999998% швидкості світла, почнуть зводити один з одним у кількох точках цього величезного кільця.

Частки стануть зіштовхуватися і, за прогнозами скептиків, тут можуть з'явитися мікроскопічні чорні діри, що загрожують існуванню планети Земля.

Водночас Великий адронний коллайдер дозволить одержати нову інформацію про частки і сили, що діють у космосі, а також відтворити умови, близькі до тих, що мали місце одразу після "великого вибуху", що породив Всесвіт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування