У Ющенка кажуть, що для Тимошенко настав "момент істини" з Одеса-Броди

П'ятниця, 22 серпня 2008, 10:28

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що в питанні виконання указу президента від 22 травня ц.р. щодо забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у проектному ("аверсному") напрямі знято останні штучні перепони.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Створена зазначеним указом президента міжвідомча робоча група, "з метою уникнення в подальшому перешкод і необґрунтованих звинувачень з боку керівництва Кабінету міністрів", на виконання рішення РНБО від 28 липня цього року додатково опрацювала питання залучення до проекту ВАТ "Укрнафта" - замість іноземної компанії, яку раніше планували залучити в якості фінансового гаранта основні замовники: західноукраїнські нафтопереробні заводи "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття, сказано в повідомленні.


"Зважаючи на виняткову важливість і актуальність якнайшвидшого переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" у проектний напрям роботи, будь-яке зволікання з виконанням згаданого указу президента загрожує втратами для національної безпеки і економіки нашої держави. Тому робоча група змушена рахуватися навіть із необґрунтованими та неконструктивними діями прихованих і відкритих опонентів "аверсу", які намагаються перекреслити перспективи посилення енергетичної, а відтак - національної безпеки України", - зазначив Соколовський.

Він нагадав, що в рамках роботи Міжвідомчої робочої групи щодо забезпечення аверсного використання нафтопроводу станом на 14 липня ц.р. попередньо були узгоджені проекти договорів про постачання каспійської нафти в обсязі 8,25 млн. тонн на рік на два українські НПЗ (НПК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття") та на кордон України з Угорщиною і Словаччиною за принципом "качай або плати".

Це сприяло б забезпеченню сировиною згаданих НПЗ, демонополізації імпорту нафти в Україну і країни ЄС, а відтак - зниженню цін нафтопродуктів на українському ринку і збільшенню надходжень до українського бюджету, сказано в повідомленні.

Однак 16 липня "несподівано" прем'єр-міністр особистим дорученням заборонила державному оператору "Укртранснафта" брати участь у переговорах про поставки в Україну і транзит через нашу територію нафти нафтопроводом "Одеса-Броди".

"Крім цього, як з'ясувалося, Кабінет міністрів до цього часу не опрацював з російською стороною питання про реалізацію більш вигідного для України маршруту транспортування нафти в обхід нафтопроводу "Одеса-Броди": замість "Мічуринськ-Мозир-Броди-Одеса" на технічно готовий і економічно привабливий "Мічуринськ-Охтирка-Кременчук-Одеса", - сказано в повідомленні.

"Лобіювання високопоставленими урядовцями нинішньої схеми транзиту російської нафти до Чорного моря суперечить українським національним інтересам", - заявляє Соколовський, зазначаючи, що відповідно до згаданого рішення РНБО від 28 липня ц.р., введеного в дію указом президента від 15 серпня, у питанні переходу до проектного напряму використання "Одеса-Броди" крапка має бути поставлена до 1 вересня.

ЗА його словами, у контексті нинішніх пропозицій міжвідомчої робочої групи щодо залучення до цього процесу ВАТ "Укрнафта" замість згаданої компанії-нерезидента "навіть надумані сумніви розвіяні"

"Кабінет міністрів має всі підстави доручити Міністерству палива і енергетики [...] ухвалити рішення про переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" в режим роботи за проектним напрямом і невідкладно розпочати переговори з російською стороною щодо зміни маршруту транспортування нинішніх обсягів російської нафти до Чорного моря через Одесу", - наголошується в повідомленні.

"Отже керівництво уряду, приймаючи або не приймаючи згадані рішення протягом найближчого тижня, має шанс однозначно показати, що у сфері енергобезпеки воно керується національними інтересами України, або ж якимись іншими інтересами" , - наголосив Соколовський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування