Гриценко не голосуватиме за бюджет, якщо Україна не погасить борг перед Росією

Субота, 16 серпня 2008, 12:54

Україна повинна отримувати орендну плату за розміщення баз Чорноморського флоту РФ у Криму відповідно ринковим ставкам, переконаний глава парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко.

Для цього, за словами депутата, необхідно повернути Росії борг, на погашення якого йде "фіксована" орендна плата, передбачена угодами по ЧФ РФ.

"Я вважаю, ми, не зволікаючи, повинні зробити крок, передбачений базовими угодами щодо Чорноморського флоту 1997 року", — заявив Гриценко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"У документі записано: починаючи з 2008 року, Росія повинна платити Україні за орендовані флотом об’єкти відповідно до законодавства України. Законодавство нашої країни передбачає ринкову оцінку орендованого майна й відповідно — ринкову орендну плату", - зазначив він.

Розмір подібної орендної плати, на думку експертів, може складати до 1 мільярда доларів США, нагадав депутат. В даний момент Росія за оренду військово-морських баз у Криму щорічно списує Україні по 97 млн. доларів із загальної суми зафіксованого у 1997 році боргу.

"З цього, а реально — з наступного року ми можемо перейти на нову систему орендної плати, але лише в тому випадку, якщо повністю погасимо борг перед Росією. Сьогодні ми винні Росії 1,3 млрд. доларів", — констатує Гриценко.

У зв'язку з цим глава парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони пропонує негайно направити бюджетні кошти на погашення існуючого українського боргу.

"Якщо уряд не запровадить такої статті витрат, я не голосуватиму за зміну бюджету-2008. Навіть якщо мій голос виявиться 226-м", — заявив Гриценко.

"Це обов’язково потрібно зробити, і це буде рівноправно і взаємовигідно: Росія отримала базу для флоту, Україна — реальну компенсацію за оренду своїх об’єктів і землі", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування