Друг Ющенка розповів, що той думає про наступний президентський строк

П'ятниця, 4 липня 2008, 11:45

У разі, якщо президент Віктор Ющенко братиме участь у наступних президентських виборах, це буде виключно його особисте рішення, вважає колишній позаштатний радник Ющенка Михайло Дорошенко.

"Якщо Ющенко піде на вибори, це означатиме винятково його власне рішення, а не чиєсь інше. Про це вже не раз говорилося, але хочу наголосити, що так воно і є: президент слухає багатьох, але рішення ухвалює сам", - сказав Дорошенко в інтерв’ю "Україні молодій".

Водночас, за його словами, про участь Ющенка у майбутній президентській кампанії "ще рано говорити".

"Віктор Андрійович не педалює цю тему, бо для нього найважливіше — це державна стабільність. Він дбає насамперед про — незворотність демократичних процесів, цілісність кордонів, енергетичну безпеку, вступ України до НАТО", - сказав Дорошенко.

Відповідаючи на питання, чи знає Ющенко про падіння свого рейтингу, він відповів, що "для президента рейтинги — не самоціль, хоча і в цьому він знає реальний стан речей".

"А щодо наступних президентських виборів, то, на мою думку, він не обов’язково повинен брати в них участь. Утім це вирішуватиметься пізніше", - додав він.

Дорошенко також відкидає звинувачення у лобізмі перед Ющенком інтересів певних людей, які лунають на його адресу.

"Раніше, коли Ющенко, наголошую, був в опозиції, я справді познайомив його з кількома людьми. Що зрештою обернулося необґрунтованими звинуваченнями у моєму прагненні здобути якусь вигоду. Тому кажу твердо і відверто: за останні чотири роки я не завів ні в кабінет, ні на дачу до президента жодної людини. І не вирішував жодних таких питань", - сказав він.

"Коли звертаються з проханнями відповідного типу, то починають традиційно з того, що це "справа державної ваги". Мовляв, від цього дуже виграє насамперед держава, і Президенту це буде політично вигідно. А завершується завжди тим, що "й нам із вами буде, і нашим дітям". І я завжди на такі пропозиції починаю відповідати з кінця: мені нічого не треба. І вам (співрозмовникові) не має бути "треба", якщо ви дбаєте про державу. "Відшиваю" їх рішуче й одразу", - додав колишній радник президента.

Водночас Дорошенко сказав, що час від часу дає поради президенту з тих чи інших питань, а також бере участь у нарадах за участі керівництва секретаріату.

"Я все–таки маю серйозний і журналістський, і політичний досвід. Нерідко на нарадах, де обговорювали якусь політичну ситуацію на перспективу, я давав оцінки й прогнози, які потім збувалися. Я не кажу, що вставляю свої "п’ять копійок" по кожному рішенню, але коли ми радимося з президентом у ключових питаннях, намагаюся аргументовано викласти свою позицію", - сказав він.

"Так було, скажімо, після президентських виборів, коли стояло питання про призначення прем’єр–міністра. Дехто чинив спроби переконати Ющенка, що не варто віддавати цю посаду Юлі. І ми з Плющем тоді у вузькому колі доводили, що уряд повинна очолити саме Тимошенко. Не знаю, чи тепер Іван Степанович зрадіє, що я про це згадав. Тепер я рідше беру участь у таких нарадах, та, зрештою, я ж не сиджу в секретаріаті постійно", - розповів Дорошенко.

Говорячи про главу секретаріату президента Віктора Балогу, він сказав, що на його погляд, "не завжди заяви Балоги відображають позицію Ющенка — інколи це думка саме голови секретаріату".

Дорошенко є другом Ющенка з дитинства, колишнім його радником і редактором газети "Україна молода".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування