Ющенко хоче, щоб Тимошенко особисто звітувала йому про Дністровську ГАЕС

Вівторок, 29 липня 2008, 12:54

Президент Віктор Ющенко вважає, що у змінах до бюджету уряд має передбачити фінансування будівництва Дністровської ГАЕС.

Відповідний лист про прем’єра Юлії Тимошенко Ющенко направив у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

"Одним із пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення енергетичної безпеки України є завершення будівництва Дністровської гідроакумулюючої електричної станції", - наголошує Ющенко в своєму листі.

"Введення в дію ГАЕС, що має стати найпотужнішою в Європі, є одним із важливих чинників забезпечення стабільності енергосистем України", - наголошує президент.

Ураховуючи стратегічну важливість для України цього енергетичного об'єкта, перша черга ГАЕС має бути введена в експлуатацію у 2009 році, а пуск першого гідроагрегата необхідно здійснити до кінця поточного року.

Президент нагадує про те, що на сьогодні будівництво ГАЕС відстає від календарного графіка. Крім того, оскільки не було досягнуто домовленості із Світовим банком щодо надання кредиту, немає необхідних коштів на фінансування будівництва.

Вартість робіт для завершення будівництва першої черги Дністровської ГАЕС оцінюється в 2,7 млрд. гривень.

Для введення в експлуатацію першого пускового комплексу ГАЕС, за оцінками Мінпаливенерго України, потрібно близько 950 млн гривень. За рахунок інвестиційної складової тарифу ВАТ "Укргідроенерго" буде отримано лише частину коштів, необхідних для добудови ГАЕС.

"З огляду на викладене прошу під час доопрацювання проекту закону про внесення змін до держбюджету на 2008 рік для прискорення будівництва ГАЕС надати державні гарантії для отримання кредиту на добудову в розмірі не менше 650 мільйонів гривень або передбачити відповідне бюджетне фінансування", - сказано у листі Ющенка.

Президент також вказує на необхідність прискорити вирішення конфліктної ситуації з Республікою Молдова, на території якої розташована частина греблі Дністровської ГЕС-2 і в перспективі буде розміщено частину нижнього водосховища Дністровської ГАЕС.

Про результати прем'єр має інформувати президента особисто.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: