Ющенко написав майже копію Тимошенко, яку тут же назвали провокацією

Четвер, 10 липня 2008, 22:07

Запропоновані президентом Ющенком зміни до держбюджету-2008 мало відрізняються від раніше запропонованих урядом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, глава держави пропонує збільшити доходи ще на 0,43 мільярда гривень, а витрати - на 1,28 мільярда.

Відповідно до зареєстрованого в четвер ввечері у Верховній Раді законопроекту, Ющенко пропонує на 1 мільярд – до 5,64 мільярдів збільшити обсяги надання кредитів з держбюджету.

У результаті граничний розмір дефіциту держбюджету в президентських змінах установлений на рівні 20,53 мільярдів.

Це на 1,85 мільярда перевищує пропозицію уряду і на 1,71 мільярда – чинну норму.

Рішення президента внести зміни до бюджету викликало неоднозначну реакцію серед політиків.

Так, лідер фракції Компартії Петро Симоненко вважає, що Ющенко порушує Конституцію, оскільки він "не має права виступати з бюджетними законодавчими ініціативами й у такий спосіб втручатися в бюджетний процес".

На його думку, внесення Ющенком до Верховної Ради альтернативного варіанта бюджету – "це звичайна провокація, що спрямована на поглиблення конфлікту між президентськими й урядовим владним таборами".

Екс-міністр фінансів Микола Азаров також заявив, що відповідно до законодавства, президент не має права виступити зі своїм законопроектом про держбюджет, а може лише виступити з пропозиціями, які повинна провести в парламенті та або інша фракція.

Він відзначив, що сьогодні складається парадоксальна ситуація, коли "і президент і уряд - це одна команда".

"Але тоді чому президент повинен вигадувати такі загадкові шляхи реалізації своїх пропозицій? Чи не простіше йому сказати своєму урядові, що, "хлопці я не підпишу цей бюджет доти, поки ви не реалізуєте таке-то і таке-то". І уряд, за логікою речей, повинен врахувати пропозиції президента", - сказав Азаров.

"Безумовно – ті зауваження, що він (президент) висловив, багато в чому збігаються з нашими зауваженнями", - відзначив Азаров.

Депутат від БЮТ Сергій Терьохін в інтерв'ю журналістам також висловив думку, що президент не уповноважений вносити до Верховної Ради проект змін у держбюджет.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування