Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа проситиме в Росії роз’яснень про ціну газу для України?

Четвер, 10 липня 2008, 09:33

У четвер у Москві має розпочатися черговий раунд переговорів між НАК "Нафтогаз Україна" і російським "Газпромом", повідомляє українська служба "Бі-Бі-Сі".

Раніше "Газпром" заявив про перспективу збільшення вдвічі до кінця року ціни на газ для України у зв’язку зі зростанням ціни на середньоазійський газ для самої Росії.

Директор Центру газових досліджень Оксфордського інституту енергетичних студій Джонатан Стерн у інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" заявив: "Важко уявити собі, як Україна зможе платити такі високі ціни, тому я можу передбачити надзвичайно складну ситуацію взимку".

На запитання, чи доцільно було б Україні зберегти посередника, наприклад "РосУкрЕнерго", які закуповували дешевий газ в Середній Азії, він відповів: "Мені здається, що питання посередників справді було важливим у минулому, але зараз на перший план вийшли засадничі проблеми ціноутворення, і вони полягають у тому, що "Газпром" пообіцяв країнам Середньої Азії, що з січня 2009 року вони отримуватимуть європейські ціни за свій газ".

"Ми не знаємо, що саме це означає, але на мою думку йдеться про мінімум 300 доларів за тисячу кубометрів. Це означає, що хто б не продавав цей газ на кордоні з Україною - чи то "РосУкрЕнерго", чи "Газпром", чи інша компанія, ціна вже буде не меншою, аніж 360-370 доларів. Алєксей Міллер, як ми чули, говорить про 400 доларів. Тобто як би ми не рахували, але ціна з наступного січня буде для України принаймні вдвічі більшою ніж зараз".

Коментуючи заяви українських урядовців про те, що перехід на європейські ціни буде поступовим, Стерн сказав: "Якщо "Газпром" справді з нового року почне платити середньоазійським споживачам по 300 доларів і більше за тисячу кубометрів газу, він за жодних обставин не погодиться на збитки, продаючи цей газ далі Україні. Тобто ціна приблизно 370 доларів для України виглядає неминучою".

"Небезпечними виглядають інші тенденції. Якщо збережеться теперішня ціна на нафту на рівні близько 140 доларів за барель, це означатиме зростання ціни газу до 800-900 доларів протягом 4 років для європейських споживачів. Можливо, йшлося про те, що подібне зростання для України буде справді поступовим. Але питання зараз у тому, чи може українська економіка витримати навіть ціну 400 доларів", - додав він.

"Я маю великі сумніви і вважаю, що таке зростання може мати катастрофічні наслідки для України", - наголосив Стерн.

На його думку, щоб уникнути кризи для України, а відтак і для Європи, "Україна повинна чітко дотримуватися принципів енергетичної хартії, яку вона ратифікувала, і дати чіткі гарантії, що незалежно від ситуації у газових стосунках між Україною і Росією, Україна виконає усі свої транзитні зобов’язання щодо транспортування російського газу до Європи".

"Не повинно бути повторення дивної історії 2006 року, коли Газпром твердив європейцям, що відправив обіцяний газ, Україна переконувала, що вона цей газ не відбирала, але європейці його так і не отримували. Але водночас, я вважаю, що Європейський Союз може відіграти певну роль у врегулюванні російсько-українського газового питання".

"Європейці повинні вже зараз просити Росію чітко роз’яснити, як вона бачить процес поступового переходу до європейських цін для України, які саме пропозиції чи вимоги має Росія, щоби уникнути серйозної кризи в Україні. […] Ми повинні знати, що саме пропонує Росія. Ми не хочемо чекати до останніх тижнів грудня, щоби потім знову нервувати і не знати, чи матимемо ми у Європі газ узимку", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: