Росія не вірить, що НАТО допоможе Україні з безпекою

П'ятниця, 6 червня 2008, 14:56

Росія переконана, що членство в НАТО не може вирішити якісь проблеми безпеки України.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров у бесіді з журналістами після переговорів президентів Дмитра Медведєва і Віктора Ющенка, передає ПРАЙМ-ТАСС.

За словами міністра, на сьогоднішній зустрічі Ющенко торкнувся проблематики НАТО і заявив, що "Україна повинна забезпечити свою безпеку".

Однак, сказав Лавров, "ми не бачимо, які проблеми безпеки може вирішувати членство в НАТО".

"Ніхто нікому не загрожує, ніхто ні проти кого не збирається воювати, і світові загрози носять універсальний характер - це тероризм, наркотрафік, багато чого іншого", - нагадав глава МЗС РФ.

"Досвід взаємодії Росії з НАТО показує, що при наявності взаємошанобливого і рівноправного підходу без усякого членства в цьому альянсі можна достатньо ефективно співробітничати", - підкреслив Лавров.

"Усе це було роз'яснено, і було підкреслено, що ми уважно стежимо за цією ситуацією, бачимо, що український народ у своїй переважній більшості заперечує проти цього курсу", - додав він.

"Пояснили ми і те, що, звичайно, Україна - суверенна держава, але справа насамперед полягає в тому, що із себе представляє НАТО: коли НАТО багаторазово порушувало свої обіцянки, що давалися РФ /спочатку по нерозширенню на Схід, потім про нерозміщення військової інфраструктури на територіях нових членів/, і все це відбувається, бази з'явилися й у Румунії, і в Болгарії", - сказав Лавров.

"Таким чином, ми переконані, що така лінія НАТО і спроба деяких лідерів альянсу втягти Україну в НАТО суперечить зобов'язанню, що утримується в Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство", - констатував Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування