У Нацбанку обіцяють тримати коливання курсу "у вузді"

Четвер, 19 червня 2008, 13:19

Заступник голови Національного банку Олександр Савченко каже, що найближчим часом коливання курсу гривня/долар не перевищать 5-10%.

"Жоден член правління Нацбанку не знає, яким буде офіційний курс завтра, через тиждень або через місяць. Населенню, бізнесу і політикам потрібно зрозуміти, що курс гривня/долар перестає бути постійною величиною і тепер може коливатися", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".

"Теоретично меж (коливання) немає. Подивіться на пару долар/євро – протягом шести років курс змінилася з 0,7 до 1,6. Це нормальні коливання, треба учитися з цим жити. Хоча, звісно ж, на початку коливання гривня/долар ми будемо згладжувати й утримувати їх у межах 5-10%", - відзначив Савченко.

При цьому він сказав, що офіційний курс на 60-70% залежатиме від ринкового, який формується на міжбанківському ринку України. "Решта курсоутворчої моделі враховує розмір наших золотовалютних резервів, структуру зовнішньоторговельного обороту, курсову і процентну політику в сусідніх країнах, платіжний баланс і багато чого іншого", - додав заступник голови Нацбанку.

Він також сказав, що Нацбанк при визначенні курсу гривня/долар буде враховувати вартість долара стосовно інших валют на міжнародних ринках, "але ця залежність буде непрямою – вона буде виражатися в зміні попиту та пропозиції на долар в Україні".

На запитання, чому було ухвалено рішення змінювати офіційний курс саме в травні, тоді як передумови до зміцнення гривні з'явилися набагато раніше, Савченко зазначив:

"Змінювати курсову політику краще в умовах політичної стабільності й економічної визначеності – коли ухвалений реальний бюджет, програма приватизації, коли відомо, скільки прийде грошей в економіку, а скільки піде. Ось ми й чекали стабілізації, особливо політичної... Але коли побачили, що чекати її можна ще дуже довго, а розрив між реальним і офіційним курсом продовжує збільшуватися, і при цьому інфляція стала загрозливою, було ухвалено рішення йти на збільшення волатильності офіційного курсу".

На запитання, чому саме 4,85 гривні за долар, "адже можна було опустити і до нижньої межі валютного коридору – 4,95", Савченко сказав:

"Коридору для офіційного курсу навіть де-юре не існує, та й фактично він уже зжив себе. А з приводу того, до яких меж потрібно було зміцнювати гривню, ми дискутували протягом двох тижнів... У результаті обговорень прийшли до курсу 4,85 гривні за долар, за нього усі проголосували".

На думку Савченка, у найближчому майбутньому, різниця між офіційним курсом і ринковим не буде перевищувати 1%. А щоб "згладити невиправдані коливання" ринкового курсу, Нацбанк, за його словами, "буде виходити на міжбанківський ринок і купувати чи продавати валюту".

Говорячи про монетарну політику Нацбанку, заступник голови зазначив: "Зараз в Україні висока інфляція, тому монетарна політика стала більш жорсткою, а долар більш слабким. Якщо ж обставини дозволять послабити монетарну політику, то гривня може знову девальвувати".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування