Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна все ж домагається особливого партнерства з ЄС

Середа, 28 травня 2008, 12:46

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу схвалили ідею "Східного партнерства", яке регулює взаємини ЄС зі східними сусідами.

Між тим газеті "Комерсант-Україна" стало відомо, що Київ окремо веде з Брюсселем переговори про організацію особливого партнерства.

Схема, що розглядається на сьогодні, носить робочу назву "27+1" і, як очікується, буде включена в угоду про посилене партнерство, яка буде запропонована до підписання 9 вересня на самміті Україна-ЄС.

Переговори про новий формат співпраці України й ЄС із Єврокомісією та з керівництвом Франції (майбутньої голови Євросоюзу), за інформацією газети, Київ веде з початку року, і цей формат більш цікавий для України, ніж співпраця в рамках "Східного партнерства".

"Діалог, що ведеться сьогодні, ґрунтується на тому, що в рамках європейської політики сусідства Україні мають бути надані особливий статус і максимальні можливості для проведення своєї політики", - розповіло "Комерсанту" джерело у Брюсселі.

"Йдеться про введення нового формату "27+1", у рамках якого Україна залучатиметься до обговорення питань, які становлять спільний інтерес, разом з країнами-членами ЄС", - додав він.

Співрозмовник газети зазначив, що зараз ведеться дискусія про деталі функціонування формату "27+1" – насамперед про регулярність засідань у такому форматі і перелік питань, що розглядаються.

"В української сторони є прохання, щоб Україна систематично залучалася до обговорення загальноєвропейських тем, щоб вона стала постійним учасником загальноєвропейської дискусії. Але мені здається, на даному етапі відповідь на це прохання не буде позитивною", - сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що "сьогодні усе знаходиться на етапі узгодження переговорних позицій і навіть згода про введення нового формату поки не досягнута".

Посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан у бесіді з "Комерсантом" підтвердив факт проведення переговорів про новий формат співпраці. Він уточнив, що його ініціатором був Париж, але зараз обговорення ведеться на загальноєвропейському рівні.

За словами Везіана, очікується, що ці положення увійдуть у політичну частину нової поглибленої угоди Україна-ЄС, яка може бути підписана на саміті Україна-ЄС 9 вересня.

Утім, для підписання даної угоди Києву і Брюсселю ще належить врегулювати низку дискусійних моментів, зокрема про перспективу членства України в Євросоюзі, вважає дипломат.

"Ще один невирішений аспект – прохання України зафіксувати надання їй згодом безвізового режиму при поїздках українців у країни Євросоюзу. Україна просить, щоб переговори про безвізовий режим почалися в найближчі місяці", - повідомив Везіан.

Крім того, залишається невирішеним питання про назву майбутньої угоди. "Існує домовленість, що дискусія з назви відкладена до закінчення переговорів і це питання буде вирішуватися останнім", - сказав посол. На його думку, даний пункт дуже важливий, бо від назви угоди залежить у тому числі і перспектива інтеграції України в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: