Україну пропонують взяти в особливе партнерство з ЄС

П'ятниця, 23 травня 2008, 08:19

Польща та Швеція пропонують нову політику у напрямку східних сусідів.

До так званого "Східного партнерства", яке матиме вигляд багатонаціонального форуму, увійдуть 27 держав ЄС, а також Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан.

У рамках цієї організації відбуватимуться переговори стосовно скасування віз, запровадження зон вільної торгівлі, та укладання стратегічних угод.

Здійснюватимуться також невеликі проекти з обміну студентами, захисту довкілля, енергозабезпечення, передає "Німецька хвиля".

Білорусь зможе приєднатися до нової ініціативи виключно на рівні експертів, а Росію запросять до співпраці лише в межах місцевих ініціатив, як-от вирішення проблем Калінінграда, зазначає радіо.

На відміну від "Середземноморського союзу", "Східне партнерство" не матиме власного секретаріату, але координуватиметься Єврокомісією і фінансуватиметься з бюджету політики сусідства.

Свої пропозиції Польща та Швеція планують надати на розгляд міністрам закордонних справ ЄС у наступний понеділок.

Франція, яка протягом наступного півріччя головуватиме в ЄС, ідею Польщі вже підтримує. Німеччина, Велика Британія та Нідерланди виявили зацікавленість.

Втім, Італію та Іспанію ще доведеться переконувати.

За словами Єврокомісара Донати Хюбнер, спільна політика на східному напрямку - в інтересах усіх держав ЄС, а не лише тих, які розташовані на кордоні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування