Станік поставила під сумнів обрання Ющенка президентом?

Вівторок, 8 квітня 2008, 09:41

Суддя КС Анатолій Дідковський припускає, що після відкликання Сюзанною Станік своїх підписів під документами КС вона може звернутися до суду з проханням визнати неконституційним указ президента від 3 квітня, який скасував її призначення.

Про це пише "Комерсант-Україна", зазначаючи, що офіційної реакції на звернення Станік з боку КС у понеділок не було.

"Думаю, що наступним кроком пані Станік стане звернення в Конституційний Суд із проханням визнати неконституційним указ президента від 3 квітня. У зв'язку з цим давати будь-який коментар із цього питання я не можу", - сказав Дідковський.

"Серед іншого нам ще потрібно підняти архіви, подивитися, яких рішень торкнеться відкликання підпису судді", - сказала виданню прес-секретар КС Юлія Вагапова.

"Можливо, у вівторок голова КС дасть із цього приводу брифінг", - додала вона.

Тим часом "Комерсант" знайшов в архівах одне принципове рішення КС, завдяки якому Віктор Ющенко 26 грудня 2004 року був обраний президентом.

За два дні до цього, 24 грудня, КС визнав конституційним закон "Про особливості застосування закону "Про вибори президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" – цим рішенням КС пішов назустріч вимозі соратників Ющенка й заборонив голосувати за межами виборчих дільниць усім, крім інвалідів I групи і виборців, нездатних самостійно пересуватися.

На думку голови парламентського комітету з питань правосуддя Сергія Ківалова (Партія регіонів), при наявності серйозних правових підстав окремі рішення КС тепер можуть бути визнані такими, що втратили чинність.

"Хтось повинен звернутися в суд і доводити, що рішення КС нелегітимне", - сказав газеті Ківалов. При цьому він зазначив, що в Партії регіонів не мають наміру оскаржувати законність проведення третього туру президентських виборів.

"Процедура відкликання підпису законодавчо не урегульована, та й повертатися до питання президентських виборів 2004 року недоцільно, оскільки вже не за горами нові вибори", - сказав "регіонал".

Водночас, колишній представник кандидата в президенти Ющенка у Верховному Суді, партнер юридичної фірми "Магістр і партнери" Олексій Рєзников вважає, що заяви Станік не несуть у собі ніякої загрози для глави держави. "Ніяких правових наслідків заява про відкликання підписів мати не буде", - сказав він.

Єдиний, хто, на його думку, може постраждати, – юристи секретаріату президента. "Через те, що мої колеги-юристи не продумали наслідків указу, що підготували Віктору Ющенку, Сюзанна Станік забила гол у ворота президента", - сказав адвокат.

Як відомо, 3 квітня Ющенко скасував указ президента Леоніда Кучми про призначення Станік суддею КС. Після цього 7 квітня вона заявила, що відкликає усі свої підписи під документами КС, які були проголосовані і підписані нею з 22 квітня 2004 року по 3 квітня 2008 року до вирішення питання про відповідність Конституції указу Ющенка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування