Депутати вже придумали, яку ціну вимагати за землю

Понеділок, 7 квітня 2008, 12:01

Голова аграрного комітету парламенту Микола Присяжнюк (Партія регіонів) говорить, що ринок землі може запрацювати до липня-серпня цього року, хоча вважає нормальним, якщо ринок запрацює з 1 січня 2009 року.

"Якщо земельний комітет буде активно працювати, то всі необхідні для цього (роботи ринку землі) закони можна прийняти до липня-серпня", - сказав він в інтерв'ю "Дело".

"Хоча я вважаю нормальним, якщо ринок запрацює з 1 січня 2009 року. Тоді можна буде передбачити всі необхідні обставини в проекті бюджету на наступний рік", - підкреслив депутат.

Коментуючи заяви президента про те, що для функціонування ринку землі необхідно ухвалити закони "Про земельний кадастр" і "Про ринок землі", Присяжнюк зазначив, що "тоді ці проекти носили скоріше декларативний, передвиборчий характер, це не була фундаментальна праця".

Водночас, за словами Присяжнюка, із даного питання "вже зареєстровані два законопроекти, розроблені народними депутатами, з'являються альтернативні проекти...".

Говорячи про причини відкладання введення ринку землі протягом декількох років, депутат спростував припущення, що в парламенті є зацікавлені в цьому особи:

"Я переконаний, що в минулому й у нинішньому скликанні немає такого лобі, яке могло б загальмувати ухвалення необхідних законів. Так, комуністи хочуть продовжити мораторій до 2011 року, Блок Литвина – до 2010-го. Але я їх розумію, тому що ще не зроблено аналіз землі, не проведена її паспортизація і так далі".

При цьому, відповідаючи на запитання, які площі сільгоспугідь ми отримаємо після відкриття ринку землі, Присяжнюк сказав: "Сьогодні декларується цифра в 36 мільйонів гектарів. Але я вважаю, що близько 12 мільйонів вийде за цей баланс", пояснюючи це стихійним поширенням лісу-самосіву та ерозією ґрунту.

При цьому, на думку голови аграрного комітету, до відкриття ринку землі можна заборонити зміну її цільового призначення. "Держкомзем замовчує цю статистику, місцеві адміністрації її не ведуть...", - сказав він на запитання про кількість землі, цільове призначення якої змінено місцевими радами.

На запитання про те, яким буде механізм продажу сільськогосподарської землі, він сказав: "Кабмін пропонує пустити всю землю з аукціону. Може, це прозоро. Але ми дамо можливість великим фінансовим корпораціям побудувати вертикально інтегровані структури, які будуть володіти 100-200 тисячами гектарів і які будуть регулювати продовольчу безпеку країни".

"Ціна (сільськогосподарської землі) буде залежати від регіону і від якості землі. Але ми б хотіли, щоб власник паю отримував у середньому 10-12 тисяч гривень за гектар. І будемо пропонувати Кабміну, щоб ця цифра бралася за основу при розрахунках вартості ділянок. У той же час майбутні інвестори вважають, що середня ціна по Україні повинна складати 5 тисяч гривень", - сказав Присяжнюк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування