МВФ виявив у української економіки "гарячку"

Середа, 23 квітня 2008, 15:11

Міжнародний валютний фонд відзначає ознаки "перегріву" української економіки.

Про це заявила представник європейського департаменту МВФ Дора Іакова, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Реальний ріст зарплат перевищує ріст продуктивності праці протягом декількох років, що представляє класичний приклад прискорення розвитку, що приводить до "перегріву" економіки", – сказала вона.

Іншими ознаками перегріву економіки Іакова назвала занадто високий споживчий попит, що сформувався на українському ринку, у тому числі за рахунок збільшення соціальних виплат і обсягів споживчого кредитування.

Як наслідок, погіршується сальдо зовнішньої торгівлі, а також спостерігається зростання індексу споживчих цін і цін виробників.

Постійний представник МВФ в Україні Балаж Хорват зазначив, що в ситуації, коли спостерігаються ознаки "перегріву" економіки, доцільно активізувати проведення структурних реформ в економіці, що може дати позитивний ефект у середньо- і довгостроковій перспективі.

З погляду досягнення ефекту в короткостроковій перспективі, як підкреслив Хорват, необхідно прийняти заходи для уповільнення темпів росту споживчого попиту, у тому числі шляхом стримування соціальних виплат, лібералізувати валютно-курсову політику, активізувати використання фіскальних важелів для контролю за динамікою попиту.

Як відомо, у квітні МВФ погіршив прогноз інфляції в Україні з 10,6% до 17,1% (у вимірі грудень до грудня) і поліпшив прогноз росту ВВП із 5,4% до 5,6% у 2008 році.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування