Німці дивляться на Україну через призму Росії

Середа, 2 квітня 2008, 13:12

Німецькі газети пов'язують питання приєднання України і Грузії до Плану дій по приєднанню до НАТО з Росією.

Так німецька газета "Der standard" у статті з заголовком "Дорога в Москву проходить через Київ" підкреслює:

"Той, хто відмовляє Україні в ясній перспективі, упускає шанс впливати на ситуацію в Росії".

Видання відзначає, що "перші два кроки по розширенню НАТО на схід показали, що після первісних погроз і гучної риторики Росія дуже швидко змирилася з новими реаліями".

"Але Україна – це випадок особливий як з огляду історії і культури, так і з огляду емоційної складової. Саме в цьому і полягає весь сенс. Що б Захід не робив або робив з цією країною, назва якої "Україна" походить від слова "окраїна", це обов'язково позначиться на розвитку ситуації в Росії", - підкреслює видання.

"Чим заплутанішою буде дійсність в Україні й в інших колишніх радянських республіках, тим більше буде можливостей для впливу в Росії. Розділяй і володарюй – такий традиційний рецепт маніпуляцій Москви в сферах її інтересів", - підкреслює газета.

Негативно оцінює приєднання України до НАТО й екс-міністр іноземних справ Німеччини Йошка Фішер у статті, опублікованій в німецькій газеті Die Zeit.

"Запрошення України і Грузії до участі в плані по підготовці до членства в НАТО з політичної точки зору підготовлено геть погано, насамперед у тому, що стосується впливу цього кроку на відносини НАТО з Росією і з регіоном у цілому", - вважає він.

"НАТО ніколи не повинно ставити одноособові політичні інтереси Росії вище волі більшості в країнах, зацікавлених у вступі в НАТО. Адже Росія не має права вето щодо своїх менших сусідів", - відзначає він.

"З іншого боку, такий крок, як фактичне поширення НАТО на Україну і Кавказ, вимагає всеосяжної політичної підготовки і внутрішньої ясності, щоб по можливості уникнути небажаних наслідків для регіону. Цього зроблено не було", - підкреслив Фішер, відзначивши, що поспішність можна пояснити тиском США.

"Американській адміністрації необхідний як мінімум один позитивний результат у катастрофічному зовнішньополітичному балансі президентства Джорджа Буша. Тому уряд Німеччини має рацію, коли до запрошення в даний момент України і Грузії в НАТО ставиться з неприхованим скепсисом", - підкреслює він.

За матеріалами Инопресса.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування