Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі дивуються тому, що дозволив КС робити з Конституцією

П'ятниця, 18 квітня 2008, 12:34

Заступник секретаря Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що Конституція не може ухвалюватися на референдумі без участі парламенту.

Про це він заявив у п’ятницю в коментарі УНІАН у Страсбурзі, коментуючи рішення КС про можливість ухвалення законів на референдумі.

“Це не є нормальним, оскільки Конституція має отримати підтримку відповідної частини депутатів парламенту”, - сказав Маркерт.

Водночас, коментуючи європейську практику, заступник секретаря Венеціанської комісії зазначив, що в деяких європейських країнах передбачена можливість схвалення всіх інших (крім Конституції) законів на референдумі без участі парламенту.

“Однак для цього повинен існувати спеціальний закон про референдум”, - сказав Маркерт.

Як відомо, КС визначив, що ухвалені на всеукраїнському референдумі рішення є остаточними і не потребують будь-якого затвердження, в тому числі Верховною Радою.

Водночас, згідно з тлумаченням КС, на сьогоднішній день нова Конституція не може затверджуватися на всеукраїнському референдумі, поки Верховна Рада не внесла відповідні зміни в Основний закон.

Венеціанська комісія – Європейська комісія за демократію через закон - є консультативним органом Ради Європи з конституційних питань.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування