Буш домовився про Україну з німцями і французами?

Вівторок, 1 квітня 2008, 11:41

Президент США Джордж Буш особисто проводив переговори з лідерами багатьох країн НАТО щодо членства України і Грузії в цій організації.

"Ми працювали з усіма державами НАТО, щоб одержати позитивний результат. Бо я повністю переконаний, що членство в НАТО для України і Грузії в інтересах нашої організації", - сказав він на прес-конференції в Києві, відповідаючи на питання, чи переконали США Німеччину і Францію підтримати приєднання України до ПДЧ.

"Я особисто говорив з кількома лідерами, держсекретар Райс говорила, пан Гедлі говорив зі своїми візаві", - додав Буш.

Він зазначив, що "не хотів би передбачувати голосування, бо голосування буде в Бухаресті, а не тут".

"Але моя зупинка тут дуже ясний сигнал того, що я виконую те, що кажу. Я переконаний, що це в інтересах України стати членом НАТО", - заявив Буш.

Водночас, за його словами, він приїхав в Україну не лише через НАТО. Він відзначив, що американці були вражені українською помаранчевою революцією.

"Україна захопила наших громадян протягом останніх десяти років. І у вас там є добрі друзі. Але ключове мати уряд, який є не корумпований, прозорий, який слухає народу. І це тут є. Пан президент сказав, що мене тут довго чекали, але краще пізно, ніж ніколи", - зазначив президент США.

Як відомо, Німеччина і Франція виступають проти приєднання України до ПДЧ.

Представники цих країн відповідають, що справа не стільки в російських енергоносіях, що одержують ці країни, скільки в тому, що політична ситуація на Україні й у Грузії далеко ще не устоялася, повідомляє ВВС.

Грузія до того ж обтяжена проблемою Абхазії і Південної Осетії, що НАТО неминуче успадкує разом з нею.

Як повідомляє добре інформований оглядач Washington Post Джим Хоугленд, уникнути конфронтації на саміті між Бушем і Путіним по цьому питанню допомогла німецький канцлер Ангела Меркель, що запевнила Путіна під час свого недавнього візиту в Москву, що вона заблокує в Бухаресті всі американські спроби відкрити Україні і Грузії дорогу в НАТО.

Без німецького благословення обговорювати цю проблему на саміті буде беззмістовно, відзначає оглядач.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування