Обвинувачуваного у справі Гонгазде можуть убити?

Вівторок, 4 березня 2008, 09:49

Екс-полковник міліції Микола Протасов, який проходить у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе як обвинувачуваний, який не з'явилася на засідання суду в понеділок через хворобу, дійсно серйозно хворий.

Про це газеті "Сегодня" заявив адвокат Віктор Чевгуз, який напередодні зустрічався зі своїм підзахисним і переконався в поважній причині неявки.

"У Протасова високий тиск, крім того, він серйозно хворий. Діагноз розголошувати не вправі, але повірте, це не жарти", - розповів він.

За словами адвоката, Протасов перебуває не в слідчому ізоляторі, а в умовах стаціонару, причому, уже близько трьох місяців, що підтверджує – "це не симуляція".

Захисник сподівається побачити свого підопічного 11 березня, коли процес продовжиться і суд піде в дорадчу кімнату для вироблення й ухвалення рішення, але від докладніших коментарів відмовився.

З медичних кіл у столичній держадміністрації виданню опосередковано підтвердили, що в Протасова діагностовано онкологічне захворювання, і йому призначений курс хіміотерапії.

Раніше висловлювалися й інші версії, включаючи наявність у підсудного нервових зривів і розладу психіки, що нібито дало привід кілька місяців назад повторно призначити йому комплексну судово-медичну психолого-психіатричну експертизу.

Однак джерела, близькі до суду, на правах анонімності заявили "Сегодня" що Протасова не везуть на засідання навмисне, побоюючись, що на порозі Апеляційного суду його "приберуть так само майстерно, як росіянина Максима Курочкіна майже рік назад – на виході з суду Святошинського".

"Чутки про болячки Протасова – відволікаючий маневр, його просто тримають у лікарні під охороною, оберігаючи як такого, що активно співпрацює зі слідством", - говорять джерела видання.

"Після того, як (уповноважена Верховної Ради з прав людини) Ніна Карпачова здійняла галас про таємні в'язниці СБУ, Протасова разом із Костенком довелося терміново вивозити з ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку", - додають джерела.

При цьому вони зазначають, що попередні публікації по цій темі викликали "переполох, почалися перевірки, чи вагома ця загроза, і підсудних від гріха подалі розвели по різних установах".

Як відомо, суд над колишніми офіцерами міліції Миколою Протасовим, Валерієм Костенком і Олександром Поповичем (на підписці) почався в грудні 2005 року. Четвертий обвинувачуваний – екс-керівник департаменту зовнішнього спостереження МВС генерал Олексій Пукач оголошений у міжнародний розшук.

3 березня судовий процес над співучасниками викрадення й убивства Гонгадзе повинен був вийти на завершальну стадію, але Апеляційний суд Києва відклав слухання через те, що на засідання не привезли Протасова.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування