Надії на порятунок 18 моряків зменшуются

Понеділок, 24 березня 2008, 07:20

Рятувальники у водах Гонконгу кажуть, що навряд чи є надії на виявлення живими 18 українських моряків, судно яких затонуло в ніч із суботи на неділю.

Речник рятувального бюро Ґуанджоу Дзянь Яньмінь сказав, що шанси вижити у моряків дуже малі, бо від них не чули жодного сигналу, відтоді як український буксир затонув, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Тривожною обставиною називають те, що, коли водолази били по борту затонулого буксира, котрий лежав догори дном, то у відповідь не чули жодного сигналу з середини.

Між тим, речник компанії "Чорноморнафтогаз" Юрій Авдєєв в ефірі Радіо "Свобода" повідомив, що "Нафтогаз-67" відбуксували на мілину.

"Всю ніч тривали спроби його підняття і буксирування. І ось зараз судно відбуксирували на мілину. І те що відомо на цей момент, те що зараз вийшов катер з людьми, які повинні будуть оглянути це судно", - сказав він.

Аварія сталася у Південно-Китайському морі біля острова Лантау в результаті зіткнення українського буксира Нафтогаз – 67 і китайського вантажного судна. 6 українських громадян і одну китаянку вдалося врятувати.

Директор департаменту мореплавства Гонконга Роджер Таппер сказав, що моряки опинилися у пастці в корпусі затонулого судна, але, можливо, деякі з них живі, якщо дісталися приміщень, де збереглося повітря.

Рятувальники намагалися витягти затонуле судно на мілину, де водолази мали би до нього кращий доступ, але це не могли зробити упродовж майже 40 годин через потужні підводні течії.

На борту судна було 25 моряків, 24 із яких – українці.

Водночас, голова правління державного АТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк заявив у неділю, що універсальне судно забезпечення "Нафтогаз-67" було споруджено на початку 1990-х років і відновлювати його недоцільно, повідомляє УНІАН.

"Я не думаю, що, виходячи з терміну його експлуатації, стоятиме питання про його відновлення. Тим більше, після отримання такого пошкодження", - зазначив він на брифінгу в Сімферополі і повідомив, що судно було застраховане.

"Нафтогаз-67" з грудня 2001 року зафрахтовано швейцарською компанією Fortrans Limited. Відповідно до агентської угоди судно займалося якірзаводкою та буксирувальними операціями, постачанням морських об`єктів у Південно-Китайському морі, на шельфі Китаю, Сінгапуру, Малайзії, Індонезії.

Минулого року судно пройшло поточний ремонт і підтвердило дію класифікаційних суднових документів російського морського реєстру судноплавства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування