Щербань знову побореться з Ющенком через нове трактування його звільнення

Вівторок, 18 березня 2008, 20:13

Колишній губернатор Сумщини Володимир Щербань має намір оскаржити в суді указ президента Віктора Ющенка, яким змінено трактування його відставки з посади голови держадміністрації.

Про це "Українській правді" повідомив адвокат Щербаня Микола Євдокименко.

"Дуже шкода, що глава держави заклопотаний пряженням документів, котрі ми з легкістю оскаржимо в суді, замість роботи над розв’язанням нагальних економічних та політичних проблем в державі, що набули вже ознак кризи", - зазначив Євдокименко.

За його словами, указ президента, "є прикладом продовження практики нехтування Конституцією та законами, правового нігілізму з боку особисто глави держави та апарату його секретаріату".

"В жодному із законів не передбачено підстав для зворотної дії в часі законів та підзаконних актів, а отже – можливості для внесення тих абсурдних змін, котрі здійснені до указу президента про відставку Щербаня відповідно до поданої ним заяви", - зазначив адвокат.

Він нагадав, що перший указ про звільнення Щербаня був підписаний екс-президентом Леонідом Кучмою 21 січня 2005 року.

Євдокименко наголосив, що якби на момент інавгурації новообраного президента заява Щербаня не була би задоволена, то спрацювала би стаття закону про місцеві державні адміністрації, згідно з якою у разі обрання нового президента губернатори "продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових" губернаторів.

"Таким чином, оприлюднений 17 березня указ президента не спирається та не містить посилань на жодну норму законів. Тому пояснення цій спробі продовжити гоніння щодо Щербаня можна трактувати лише як спробу нівелювати рішення Бориспільського місцевого суду Київської області", - наголосив Євдокименко.

Він нагадав, що в грудні минулого року суд задовольнив позов Щербаня до Сумської облдержадміністрації, котра припинила Щербаню виплати надбавок, як держслужбовцю ще 2005 року.

Євдокименко нагадав, що "у разі відставки державного службовця, який не досяг пенсійного віку, але має страховий стаж для чоловіків - не менше 25 років і відпрацював на посадах І чи ІІ категорії не менш як п'ять років, йому виплачується щомісячно 85% його посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та за вислугу років до досягнення пенсійного віку".

Водночас, за інформацією "Української правди", на початку березня Сумська облдержадміністрація оскаржила цей вирок в Апеляційному суді Київської області.

Як відомо, в понеділок Ющенко підписав указ, згідно із яким змінено трактування звільнення Щербаня.

Як пояснила керівник головного інформаційного департаменту Лариса Мудрак, "Щербань не мав права на відставку".

"Не було правових підстав на видання указу про його звільнення", - зазначила вона.

Юристи стверджують, що є різниця між терміном відставка та звільнення. Відставка можливе лише у випадку, якщо людина хвора, або не згодна з політикою президента. В такому випадку людина не позбавляється надбавок та пільг, в тому числі пенсійних.

У випадку, якщо людина пише заяву про звільнення, таке право за нею не зберігається, зазначають юристи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування