Раді нагадали про "дедлайн" і можливу ганьбу

Вівторок, 11 березня 2008, 12:52

Заступник міністра економіки і голова переговорної групи зі вступу України до СОТ Валерій П’ятницький підкреслив, що Верховній Раді необхідно ратифікувати протокол про приєднання до СОТ до 4 липня цього року.

"4 липня – наш дедлайн. Якщо парламент цього не зробить, це буде ганьба для України", - заявив він в інтерв'ю газеті "Дело".

При цьому він зміг згадати лише один випадок, коли країна не змогла ратифікувати подібний документ у строк: "Непал не встиг ратифікувати протокол, але через громадянську війну. У країні тоді панувала анархія".

"Не думаю, що ми – європейська країна – можемо дозволити собі знехтувати таким важливим питанням, як вступ до СОТ", - підкреслив П’ятницький.

При цьому, за його словами, закони, які мала ухвалити Україна для остаточного вступу до СОТ, "вже існують", треба лише внести деякі зміни і доповнення в чинне законодавство.

"Наприклад, на сьогодні у нас ще не всі митні тарифи відповідають домовленостям, досягнутим у рамках СОТ. Чи інший приклад: застосування захисних, антидемпінгових заходів. Ми ще наприкінці 1990-х розробили власне законодавство й успішно його застосовуємо, тому домовилися, що й надалі будемо його застосовувати, лише трохи підкоректувавши…", - сказав П’ятницький.

На запитання про те, чому Україна так довго погоджувала з ЄС графіки зниження експортних мит, що були останнім бар'єром на шляху України до СОТ, він відповів:

"Ми не погоджували з ЄС рівень мит. Більше того, графік зниження ми з ними теж не погоджували. Усе це було зроблено давним-давно, і всі необхідні закони в нас уже прийняті".

"Уся дискусія, по суті, торкалася питання можливості чи неможливості застосовувати експортні мита як інструмент торгівельної політики. І якщо їх можна застосовувати, то в якому порядку і за яких умов. Отож, у рамках СОТ цей інструмент дозволений", - пояснив П’ятницький.

"Тому ми твердо відстоювали свою позицію (і відстояли її!), що можемо і будемо застосовувати експортні мита по тих групах товарів, по яких і сьогодні вони застосовуються. Це – брухт металів, насіння олійних культур, жива худоба, шкіри тварин. І по кожній групі товарів передбачений перехідний період – від 5 до 10 років, протягом якого ставки будуть знижуватися", - додав він.

За словами П’ятницького, "щодо інших товарів у нас немає подібних домовленостей – тобто, у будь-який момент, якщо в цьому є необхідність, ми зможемо ввести експортне мито на той чи інший товар".

"Інша справа, що це має бути не просто чиєсь бажання чи лобі, а має бути економічно доцільно. Інакше іншими країнами це буде розцінено як додатковий бар'єр у торгівлі", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: