Яценюк: Україна не готова мати царя

Середа, 27 лютого 2008, 10:43

Європейська комісія дала згоду на створення моніторингового комітету з виконання угоди про спрощений візовий режим між Україною та ЄС, який має почати роботу з березня.

Про це заявив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк із посиланням на слова єврокомісара з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Зустріч проходила в рамках одноденного візиту Яценюка до Брюсселю. На ній обговорювалося питання угоди про спрощений візовий режим та її ратифікації, а також питання роботи моніторингового комітету щодо виконання цієї угоди.

Крім того, голова Верховної Ради сказав, що у ході його зустрічі з головою Палати представників парламенту Бельгії Германом ван Ромпеєм було обговорено проблеми подолання парламентського протистояння.

При цьому Яценюк відзначив спільні проблеми, що стоять перед парламентами України та Бельгії.

Зокрема, зазначив він, у Бельгії, яка є країною стабільної демократії, "існує зараз політична криза, відсутній постійний уряд, Бельгія вже протягом майже року не визначилась щодо подальшої роботи коаліції, а також призначення повноцінних членів уряду, в країні існують ті ж проблеми мови".

Процеси, що відбуваються у Верховній Раді, Яценюк пояснив тим, що "в Україні парламент завжди був придатком виконавчої влади, він обслуговував різні гілки влади - то президентську, то урядову, ніколи не будучи самостійним".

Єдиним шансом для України підтвердити статус демократичної держави Яценюк вважає розвиток парламентсько-президентської республіки.

Водночас він зазначив, що не бачить можливості узурпації влади в Україні та повернення до класичної форми президентської форми правління: "Не бачу доцільності цього і переконаний, що і президент у цьому не зацікавлений". "Ми країна, яка не готова мати царя", - додав він.

Підсумовуючи результати переговорів з представниками впливових європейських інституцій, Яценюк відзначив подальше просування у розбудові стосунків з Європарламентом.

При цьому він відзначив зростання ролі Європарламенту у зовнішній політиці, у зв'язку з чим, переконаний він, рекомендації по відношенню до України "матимуть визначальну роль у європейських перспективах".

Він висловив сподівання на загальну підтримку європейських парламентаріїв, у тому числі при прийнятті нової посиленої угоди щодо співробітництва України з ЄС та угоди про зону вільної торгівлі, які повинні пройти процедуру узгодження в стінах Європарламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування