Балога змирився, що не може дружити з Партією регіонів?

П'ятниця, 1 лютого 2008, 10:23

Голова секретаріату президента Віктор Балога сприйняв рішення про неможливість співпраці з партією регіонів, хоча й не вважає його оптимальним.

Так він відповів в інтерв’ю "Україні молодій" на питання , чи були перед виборами–2007 якісь домовленості між Банковою і принаймні частиною Партії регіонів про створення "широкої" коаліції.

"Що краще: глухе протистояння чи повільний, але рух уперед? Що ефективніше: логіка несприйняття чи пошук компромісу? Що важливіше: кон’юнктура одного дня чи стратегічна перспектива для всієї держави? Розмірковувати над відповідями можна довго, але ясно одне: відповідальні політичні сили мають керуватися високими цілями та спиратися на цінності, перевірені часом", - відповів Балога.

"Завжди з повагою ставився до позиції своїх однопартійців і партнерів із демократичного табору. Внаслідок надзвичайно складних, інколи драматичних внутрішніх дискусій перемогла точка зору про неможливість співпраці з Партією регіонів у будь–якій формі. Я сприйняв таке рішення, хоча і не вважаю його цілком оптимальним", - зазначив він.

Водночас голова секретаріату наголосив, що вести переговори з частиною Партії регіонів на тему так званої "широкої" коаліції, безглуздо.

"Хоча б через те, що частина фракції не може увійти до більшості. Це суперечить Конституції, і саме через подібну депутатську міграцію, яка спотворює результати голосування на виборах, Президент минулого року й прийняв рішення про перевибори Верховної Ради", - нагадав Балога.

На питання про дієздатність коаліції з перевагою у 2 голоси, Балога визнав, що "ризик збоїв при ухваленні рішень існує".

Водночас він нагадав, що коаліцію можна створити лише на фракційній основі, а партія регіонів вже заявила про опозиційність, а комуністи здебільшого солідарні з "регіоналами".

"Тому як потенційний учасник більшості може розглядатися хіба що фракція Блоку Литвина. Проте на сьогодні чітких сигналів про початок якихось конкретних консультацій з їхнього боку не було", - заявив Балога.

"Крім того, згоду на входження в коаліцію третьої сили мають давати блоки БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона" — як рівноправні партнери. Наскільки я знаю, ставлення до такої перспективи вельми неоднозначне, хоча повністю виключати її не варто", - додав Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування