Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У коаліції зріє новий скандал? "Один раз – не..."

Понеділок, 21 січня 2008, 09:41

У лавах парламентської коаліції назріває скандал – до чергових розбіжностей усередині коаліції може призвести текст законопроекту про імперативний мандат, пише "Комерсант-Україна".

У "НУ-НС" проект закону, запропонований БЮТ, вважають неприйнятним і пропонують внести низку поправок, зокрема обмежити термін дії норм імперативного мандату.

Знайти компроміс із цього питання учасники коаліції спробують у понеділок на засіданні ради коаліції. Однак якщо він не буде знайдений, голосування з кадрових питань у цю п'ятницю у Верховній Раді може і не відбутися, зазначає видання.

За словами представників фракції "НУ-НС", практично половина її членів наполягає на внесенні змін у законопроект про імперативний мандат, автором якого є лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.

"У тій редакції, у якій зараз знаходиться цей законопроект, він неприйнятний. Це наша спільна позиція", - сказав депутат від "НУ-НС" Юрій Ключковський.

"Проти цієї ідеї виступає Європейська партія, "Пора" Каськіва, Кармазін, "Собор" Матвієнка, УНП Костенка і ХДС Стретовича", - розповів депутат Микола Катеринчук. На його думку, "у даному випадку компромісом може стати кілька напрямків, наприклад якщо чинність закону буде обмежено за часом, скажемо, роком".

За словами представників коаліції, саме відсутність чіткого терміну дії цієї норми – одна з основних претензій представників фракції до законопроекту.

Якщо в БЮТ наполягають, що норми закону повинні діяти не менше 5 років, то в "НУ-НС" переконані, що дія імперативного мандата має бути обмежена 1-м, максимум 2-ма роками.

"Це (пропозиція обмежити чинність закону 5 роками) радикальна позиція з боку БЮТ. Думаю, що в контексті переговорного процесу вона має бути змінена", - вважає депутат від "НУ-НС" Владислав Каськів.

"Вводити цю норму на рік немає сенсу. Тим більше, що це було однією з принципових домовленостей під час підписання коаліційної угоди", - заявив депутат БЮТ Андрій Шкіль.

У свою чергу, депутат "НУ-НС" Юрій Кармазін виступає проти тимчасових термінів дії закону, стверджуючи, що це буде прямим порушенням Конституції. "Вони (коаліція) пропонують: давайте порушимо Конституцію, але вкажемо, що порушувати ми будемо її тільки до наступних виборів. Але це все одно що "один раз – не педераст". Порушення Конституції, навіть на якийсь термін, неможливо!" - заявив він.

Другим питанням, що викликає дискусії, є відсутність процедури оскарження рішень, пов'язаних з реалізацією норм імперативного мандата, відзначає видання.

"Ми свою позицію визначили. Якщо БЮТ на це не піде, нехай тоді шукає своїх прихильників у Компартії і блоці Литвина", - пригрозив Володимир Стретович (НУНС).

Між тим Кармазін стверджує, що за закон про імперативний мандат голосувати не буде, навіть якщо БЮТ погодиться піти на запропоновані фракцією "НУ-НС" компроміси.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування