Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Тимошенко каже, що Росія готова до "прямоти"

П'ятниця, 18 січня 2008, 09:38

Позбутися посередників у питанні постачання газу і повернутися до прямих домовленостей з Росією є цілком можливим, особливо після того, як і у Москві стали говорити, що не проти таких намірів Києва.

Так вважає член енергетичного комітету парламенту та радник прем’єр-міністра України з питань енергетики Олександр Гудима, якого цитує "Бі-Бі-Сі".

"Якщо ви стежите за виступами високих російських достойників, то саме перший віце-прем’єр (Дмитро) Медвєдєв, який сьогодні є кандидатом в президенти Російської Федерації, три місяці тому говорив, що Росія припускає, що може обійтися без посередників", - нагадав він.

"Тобто такий сигнал з боку Медвєдєва був, він був публічним, і, я гадаю, сьогодні пан Медвєдєв має значно більшу вагу, ніж тоді, коли він був в ранзі першого віце-прем’єра", - вважає Гудима.

Водночас, він зазначив, що зустріч голови НАК "Нафтогаз-Україна" Олега Дубини з керівництвом російського "Газпрому" у четвер – лише перший крок до формування нових принципів газових стосунків із Москвою, і жодних результатів від цих переговорів очікувати не варто.

Такі справи, вважає депутат, вирішуватимуться на вищому рівні.

Загалом, досить обережно коментуючи плани чинного уряду України щодо змін у газових відносинах між Києвом та Москвою, Гудима вважає, що ці зміни передбачатимуть цілий пакет угод, у яких ітиметься не тільки про прямі контракти, але й про зміну тарифів як на транспортування, так і на зберігання російського газу на території України.

За словами Гудими, якщо зважити, що український кордон майже на 1000 км ближчий до російського, ніж європейський, то можна сказати, що за ціною імпортного газу Україна майже наздогнала своїх європейських сусідів, тоді як тарифи на обслуговування транзиту російського газу до Європи ще далекі від європейських розцінок на подібні послуги.

У свою чергу, керівник Центру енергетичних досліджень і речник колишнього міністра енергетики Юрія Бойка Костянтин Бородін, каже, що Київ може за згоди Москви повернутися до системи прямих контрактів і міждержавних угод, але перегляд нинішніх угод, особливо щодо тарифів на транзит російського газу до Європи, потягне за собою відповідну, і досить жорстку реакцію Москви.

За його словами, українські тарифи на транспортування є ближчими до європейських розцінок, ніж ціна, за якою Україна купує газ, тож "на середньоєвропейські ціни ми не вийшли, і диспропорція іде на користь України".

Бородін твердить, що у разі, якщо Україна підвищить ставку транзиту російського газу до рівня, який називають українські видання – у 3-5 разів, то Росія не тільки підвищить ціну на свій газ, але й отримає додаткові фінансові аргументи на користь будівництва Північноєвропейського газогону.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування