Ющенко узявся за полегшення життя бізнесменам

Середа, 16 січня 2008, 15:40

Президент Віктор Ющенко направив до Верховної Ради шість законопроектів у сфері господарської діяльності, які визначив як невідкладні для позачергового розгляду в парламенті.

Про це заявив глава секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, головна мета запропонованих змін – істотно спростити дозвільні і регулюючі процедури.

"У разі прийняття цих законів вітчизняним підприємцям стане легше дихати. Буде зруйновано численні бар'єри, які гальмують розвиток малого і середнього бізнесу", - зазначив Балога.

"Окремі нововведення відкриють шлюзи для серйозних інвестиційних ініціатив", – додав він.

Один із проектів спрямований на реалізацію положень концепції вдосконалення державного регулювання господарської діяльності, яка у вересні минулого року була затверджена відповідним президентським указом.

Пропонується скоротити перелік видів господарської діяльності, на здійснення якої потрібно одержувати ліцензії.

Зокрема, скасуванню підлягає ліцензування виготовлення виробів із дорогоцінного металу і каміння, заготівля і переробка металобрухту, виконання топографо-геодезичних робіт і картографічних робіт, турагентської і фізкультурно-оздоровчої діяльності.

Визнано доцільним відмовитися від ліцензування діяльності, пов'язаної з виробництвом автомобілів і автобусів, оскільки транспорт і так підлягає обов'язковій сертифікації.

"Має бути скасоване ліцензування тих видів діяльності, яка не загрожує безпеці держави, життю і здоров'ю громадян та навколишньому середовищу", – зазначив Балога.

Проект закону "Про ринковий нагляд" має запровадити контроль за відповідністю продукції, яка вже перебуває в обігу, технічним регламентом, повнотою і достовірністю інформації про таку продукції.

Це створить додаткові захисні механізми захисту прав споживачів і допоможе вилучати з обігу неякісні або небезпечні товари.

Інший законопроект уточнює терміни "дозвільна система у сфері господарської діяльності", "документ дозвільного характеру", "місцеві дозвільні органи". Законодавчо врегулюється процедура видачі та анулювання дозволів на встановлення малих архітектурних форм.

Зміни до законів щодо стандартизації передбачають скасування обов'язковості стандартів і передачу Кабміну повноважень із затвердження переліку товарів, які треба обов’язково сертифікувати.

"Президентські ініціативи завдадуть відчутного удару по бюрократичних процедурах, що роками важким ярмом висять на бізнесові", – зазначив Балога.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування