Подорожчання газу для "Газпрому" вилізе боком Україні?

Середа, 16 січня 2008, 11:53

Слідом за Туркменією підвищити ціни на газ для "Газпрому" збирається Узбекистан, що, на думку експертів, позначиться на ціні на газ для України.

У першій половині 2008 року ціна для "Газпрому" підніметься до $130 за тис. куб. м, а в другій - до $160 за тис. куб. м, повідомляють "Ведомости" з посиланням на "Інтерфакс" і джерело в керівництві "Узбекнафтогаз".

Зв'язатися з представником "Узбекнафтогаз" не вдалося, а представник "Газпрому" від коментарів відмовився.

Але нові ціни на узбецький газ для "Газпрому" виданню підтвердило джерело, близьке до "РосУкрЕнерго". Представник самої компанії не став коментувати цю інформацію.

Реклама:

Про намір підняти ціну для "Газпрому" представники "Узбекнафтогазу" заговорили відразу після того, як стало відомо, що трирічний контракт на постачання в Росію туркменського газу буде переглянуто достроково.

Про підписання додаткової угоди з Туркменією "Газпром" оголосив наприкінці листопада: по ньому ціна середньоазіатського газу в першому півріччі 2008 року була збільшена до $130 за тис. куб. м, а в другому - до $150.

Таким чином, починаючи з другого півріччя газ з Узбекистану буде обходитися "Газпрому" на $10 дорожче, ніж туркменський.

ВІДЕО ДНЯ

Ріст цін на узбецький газ "Газпром" спробує перекласти на Україну, упевнений аналітик "КІТ фінанс" Костянтин Черепанов.

Україна імпортує в основному газ з Туркменії, Узбекистану і Казахстану. Сировина минає трьох посередників.

На кордонах країн-експортерів газ купує "Газпром експорт" і, залишаючи собі комісію приблизно в $1 за тис. куб. м, відразу перепродує його "РосУкрЕнерго" (50% - у "Газпрома", 50% - в українських бізнесменів Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна).

У свою чергу та перепродує газ на кордоні з Україною "УкрГаз-Енерго" (СП трейдера з "Нафтогазом України").

"Газпром" змушений буде перекласти збільшені витрати або на "РосУкрЕнерго", або на кінцевого покупця", - говорить Черепанов. "Друге вирішення проблеми більш імовірне", - відзначає експерт.

На його думку, вартість газу для України в результаті може вирости до $200 за тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування