Бойко заявляє, що Тимошенко доводить "Нафтогаз" до "банкрутства"

Четвер, 10 січня 2008, 07:59

Ухвалений на 2008 рік держбюджет, який передбачає збільшення податкового навантаження на НАК "Нафтогаз України", створює умови для банкрутства компанії і ставить під сумнів безперервну роботу нафтогазового комплексу впродовж року.

Про це йдеться в заяві депутата фракції Партії регіонів, заступника голови комітету з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрія Бойка, розміщеній на сайті Партії регіонів.

"Параметри ухваленого бюджету є продовженням ганебної практики "проїдання "Нафтогазу" зразка 2005-2006 років та ставлять під сумнів саму можливість подальшої безперервної роботи нафтогазового комплексу впродовж 2008 року", - стверджує він.

За словами Бойка, держбюджет, розроблений урядом Юлії Тимошенко, "не дозволить НАК "Нафтогаз України" своєчасно обслуговувати свої кредитні зобов’язання та проводити своєчасну та повну оплату імпортованого природного газу".

"Своїми непрофесійними діями уряд Тимошенко створив умови для дефолту (простіше кажучи – банкрутства) НАК "Нафтогаз України" в 2008 році та поставив нафтогазовий комплекс України на шлях руйнації", - заявляє він.

За даними Бойка, "попри заяви уряду Тимошенко про намір поліпшити фінансовий стан НАК "Нафтогаз України", у бюджеті 2008 року відбулося збільшення податкового навантаження на компанію за прямими (спеціальними) податками на 2 млрд. грн. порівняно з проектом бюджету, що пропонувався урядом Віктора Януковича".

"Найбільший приріст оподаткування – на 990 мільйонів гривень – відбувся за рахунок збільшення оподаткування транзиту природного газу через територію України. Це суттєво зменшить можливості ДК "Укртрансгаз" з капіталовкладень у ремонти та модернізацію ГТС України", - зазначає він.

Більше того, стверджує Бойко, "приріст оподаткування транзиту природного газу... повністю нівелює зростання доходів ДК "Укртрансгаз" від збільшення ставки транзиту природного газу з 1,6 до 1,7 долл. США (638,8 млн. грн.)", а разом зі зростанням вартості технологічного газу для "Укртрансгазу", "вперше зробить діяльність з транзиту природного газу збитковою для НАК "Нафтогаз України".

"Загальна сума податкових платежів НАК "Нафтогаз України" у 2008 році очікується у розмірі понад 13 мільярдів гривень, сума непокритих збитків – від 1,3 до 3,7 мільярдів гривень. При цьому всі три основні види діяльності НАК "Нафтогаз України" – транзит природного газу, видобуток вуглеводнів на території України та реалізація газу споживачам України - будуть збитковими", - переконує він.

Додатково погіршує фінансовий стан "Нафтогазу", на його думку, законодавча вимога щодо перерахувань у бюджет "наданих розстрочень податкових зобов’язань … у сумі 1 516 177 тис. гривень", тоді як "прогнозна сума зобов’язань НАК "Нафтогаз України" з ПДВ та податку на прибуток у 2008 році становить ще близько 1 млрд. гривень".

Крім того, враховуючи збереження наявної ціни природного газу для підприємств теплокомуненерго, загальний непокритий збиток "Нафтогазу" від операцій з постачання імпортованого газу підприємствам ТКЕ становитиме близько 5,7 млрд. грн., каже Бойко.

Водночас, на покриття цих збитків "бюджет-2008 передбачає компенсування НАК лише 1,99 млрд. грн. за рахунок основного фонду держбюджету", а додаткові компенсації (2,34 млрд. грн.) передбачаються у спецфонді, "який традиційно формується за рахунок негарантованих доходів, таких, як доходи від приватизації", зазначає "регіонал".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: