Тарасюка звинувачують у "політичному зґвалтуванні"

Середа, 6 грудня 2006, 09:55

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що існує достатньо правових підстав для заборони міністру закордонних справ Борису Тарасюку брати участь у засіданнях уряду.

Про це він сказав на прес-конференції у середу.

За його словами, відповідно до 85 статті Конституції, яка передбачає окреме положення щодо звільнення посадових осіб, які призначаються Верховною Радою, звільняти цих осіб може також ВР.

При цьому Лавринович зазначив, що нормою регламенту Верховної Ради передбачається "прийняття такого рішення як за поданням прем'єр-міністра, так і за ініціативою коаліції".

"Усі подальші дії взагалі не роблять честі українському політикуму", - сказав міністр, маючи на увазі указ президента з рекомендацією Тарасюку продовжувати роботу.

"Щодо указу, складається враження, що він є демонстративним нехтування правом як явищем", - сказав Лавринович, додавши, що, на його думку, указ не піддається правовому аналізу.

За його словами, незрозуміло, яким чином звільнення окремого міністра було пов'язано з обґрунтуванням, наведеним в указі, що "президент представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України".

Коментуючи рішення Шевченківського районного суду, який призупинив рішення Верховної Ради про відставку Тарасюка, Лавринович сказав, що "в даному випадку виникають серйозні запитання до суду".

У свою чергу віце-прем'єр з гуманітарних питань Дмитро Табачник назвав перебування у владі опозиційного міністра "політичним зґвалтуванням".

Також він додав, що положенням по Міністерству закордонних справ передбачено що віднині у засіданнях Кабміну братиме участь перший заступник Тарасюка Володимир Огризко.

"У законі про будь-яке міністерство чорним по білому прописано: якщо міністра немає, якщо звільнений, у відрядженні, або, не дай Боже, відійшов у найкращий зі світів, його заміняє перший заступник", - пояснив віце-прем'єр.

На питання, чому на засіданні Кабміну був відсутній міністр оборони Анатолій Гриценко, Табачник відповів, що його також заміщав у середу перший заступник, оскільки міністр бере участь у святкуванні дня Збройних сил України.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування