Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни все менше і менше хочуть об'єднуватися з Україною

П'ятниця, 22 грудня 2006, 11:01

В останні місяці року, що йде, відчутно знизилася частка росіян, що негативно оцінюють російсько-українські відносини.

Згідно з соцдослідженням фонду "Громадська думка", у березні таких серед росіян було 74%, у червні - 64%, у серпні - 59%, а зараз, у грудні - 50%.

З 9% у березні до 19% у грудні зросла частка тих, хто визнає відносини двох країн гарними, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

У той же час дві третини росіян, що вважають відносини Москви і Києва поганими, звинувачують у цьому переважно українську сторону, приблизно чверть - думають, що обидві країни винуваті у рівній мірі. Покладають основну відповідальність на Москву лише 1%.

Більшість російських респондентів (60%) як і раніше вважають, що Україна більше прагне до зближення з країнами Заходу, ніж із РФ, хоча за минулі півроку така думка стала менш розповсюдженою на 9%.

Утім, частина, що думає, що Україна більше тяжіє до зближення з Росією, залишається практично незмінною - зараз так думають 14% опитаних.

ВІДЕО ДНЯ

Разом з тим, за даними ФГМ, протягом року відчутно і неухильно знижувалася частка російських громадян, що переконані в прагненні Москви до зближення з Києвом: у січні - 56%, у червні - 50%, зараз - 46%.

При цьому таких, що вагаються з оцінкою позиції влади РФ, і такі, що думають, що вони не прагнуть до зближення з колишньою "братерською республікою", варіює незначно: зараз так думають 20% опитаних соціологами.

Відповідно до досліджень ФГМ, ще п'ять років тому (у 2001 році) більшість росіян (56%) у принципі хотіли б, щоб Україна і Росія об'єдналися в одну державу.

Однак за минулі роки частка таких, що поділяють цю установку, скоротилася вдвічі: до 27%. Зараз навіть серед відносно літніх громадян (55 років і більше) її підтримує меншість - 42%, тоді як серед молоді - усього 18%.

Разом з тим частка тих, хто вважає, що відносини з Україною повинні бути "такими ж, як з іншими країнами", досягла 23% (у 2001 році так вважали тільки 7% росіян), а число прихильників "проміжного" варіанту ("відносини повинні бути, як у двох незалежних держав, але з відкритим кордоном, без віз і митниць") - виросло до 39% (з 30% у 2001 році).

Опитування проводилося в 100 населених пунктах 44 областей, країв і республік РФ за участю 1500 респондентів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування