Від відходу "Нашої України" потопу не буде. Тарасюка пропонують змінювати на Чалого

Четвер, 5 жовтня 2006, 09:00

Директор Інституту національної стратегії Кость Бондаренко вважає, що можливість відкликання блоком "Наша Україна" своїх представників у Кабінеті міністрів не приведе до урядової кризи.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у середу політолог заявив, що урядова криза можлива лише у випадку розвалу парламентської коаліції, відставки прем'єра або ключових фігур, відповідальних за соціально-економічну політику в уряді.

Щодо міністрів оборони й іноземних справ, призначуваних за поданням президента, Бондаренко нагадав, що відставка голови МЗС Бориса Тарасюка буде логічною в контексті рішення очолюваного ним Народного Руху перейти в опозицію.

Відносно голови Міноборони Анатолія Гриценка, на думку політолога, питання з його відставкою буде вирішуватися після консультацій із президентом.

Експерт висловив сумніви щодо опозиційності "Нашої України".

"Вона ("Наша Україна") виведе своїх міністрів з уряду і не буде нести відповідальності за дії виконавчої влади. Але це ще не є опозиційністю в повному розуміння цього слова", - сказав він.

Директор інституту прогнозує початок боротьби між "Нашою Україною" і Блоком Юлії Тимошенко за лідерство в опозиційному таборі.

Директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політологічних досліджень Володимир Малинкович припускає початок переговорів про форми співпраці між "Нашою Україною" і БЮТ.

Разом з тим, він вважає, що "нашоукраїнцям" доведеться шукати власну "формулу опозиції", оскільки, на його думку, для них існує ризик "розчинитися" у БЮТ.

"Це будуть також дуже складні переговори, тому як єдину опозицію створити буде складно. Юлія Тимошенко в опозиції має очевидний пріоритет, її харизма незрівнянна з харизмою якого-небудь іншого політичного діяча", - сказав він.

Говорячи про майбутнє міністрів-членів блоку, він відзначив, що головним є питання майбутнього міністрів оборони й іноземних справ. Малинкович заявив, що кандидатурою на посаду голови МЗС, прийнятною для всіх політичних сил, міг би стати заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий.

Політолог не вважає ситуацію з можливою відставкою міністрів урядовою кризою, хоча відзначає труднощі, які можуть виникнути у відносинах між президентом і урядом після цього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування