ЧЕРЕЗ ФІРМУ "PETRO GAZ" ПОРУШЕНО КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ

Вівторок, 12 вересня 2006, 10:52

Погіршення ситуації на газовому ринку України сталося через послаблення контролю з боку органів влади за діяльністю "Нафтогазу України" та його дочірніх структур.

Такі висновки містяться у попередньому звіті слідчої комісії парламенту з питань перевірки ситуації з газом в Україні, яку очолює депутат-соціаліст Андрій Деркач.

У звіті сказано, що "у 2005-2006 роках правоохоронцями була виявлена ціла низка порушень законодавства та дій з ознаками кримінальних злочинів з боку посадовців "Нафтогазу" та його дочірніх структур".

"Фінансово-господарська діяльність "Нафтогазу" та його дочірніх компаній здійснювалася зі значними порушеннями, а подекуди має ознаки кримінальних злочинів", - сказано у звіті.

У документі зазначається, що слідча комісія отримала матеріали з Генпрокуратури про те, що "у поточному році посадовці "Нафтогазу", зловживаючи службовим становищем, двічі провели оплату за поставлений компанією "Petro Gaz FZA" (Об'єднаних Арабських Еміратів) обсяг газу, чим заподіяли державі мільйонних збитків".

"За цим фактом Генпрокуратурою 1 березня 2006 року було порушено кримінальну справу за фактом зловживання, контрабанди, ухилення від повернення валютної виручки. Зараз у цій справі триває досудове слідство", - йдеться у звіті.

У документі також сказано, що за даними митниці, при здійсненні зовнішньо-економічної діяльності "Нафтогазом" та його дочірніми компаніями мали місце "неодноразові факти порушення митних процедур при оформленні поставок в Україну або експорту енергоносіїв".

"За період 2005-2006 років значною мірою втрачено контроль за підприємствами, акції яких передано в управління "Нафтогазу", і як наслідок, державою втрачено контроль у статутних фондах більшості газо-розподільчих підприємств України", - йдеться в документі.

"Державою фактично втрачено контроль за процесом реалізації газу та нафти українського видобутку", - також зауважується у звіті.

Комісія передала матеріали з цього приводу до Генпрокуратури.

Як відомо, у парламенті попереднього скликання представники СДПУ(о) і Компартії висловлювали підозри, що до компанії "Petro Gaz FZA" може бути причетний брат президента Петро Ющенко. Однозначної відповіді на це питання не було дано.

Українська правда



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування