Щоб отримати нову угоду з ЄС, Україні треба вступити до СОТ

Понеділок, 11 вересня 2006, 19:51

Україна сподівається з січня розпочати повномасштабні переговори з Європейським Союзом щодо укладення нової розширеної угоди.

Про це в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявив голова представництва України при Євросоюзі Роман Шпек.

"Ми очікуємо з твердою впевненістю, що цей мандат країнами-членами буде затверджений до кінця поточного року і вже з січня під час німецького головування ми зможемо розпочати повномасштабні переговори щодо укладення нової угоди між Україною та Європейським Союзом", - сказав він.

За його словами, кінцевою метою угоди є посилення і поглиблення політичного співробітництва між Україною та ЄС, посилення торговельно-економічного співробітництва на основі створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, закладення умов для поступової інтеграції української економіки до внутрішнього ринку ЄС.

"Це – широкомасштабна за своїм змістом та характером угода, яка винесе стосунки між Україною та ЄС на якісно новий рівень", - сказав Шпек.

Він також відзначив, що вступ України в СОТ є обов’язковою умовою для укладення такої угоди.

"На сьогоднішній день це однозначна консолідована позиція і Європейської Комісії та країн-членів ЄС, що початку переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС повинно передувати приєднання України до Світової Торгівельної організації", - сказав Шпек.

Водночас, за його словами, підписання нової угоди з ЄС не є кінцевою метою.

"Кінцевою метою для України є набуття повноправного членства в ЄС. І для нас надзвичайно важливо, щоб в положенні угоди чи в її преамбулі знайшли в тій чи іншій формі відображення такі прагнення", - сказав Шпек.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день сторони близькі до укладення угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС та угоди про реадмісію, "як ніколи".

"12 числа цього місяця в Києві відбудуться, я вважаю, останні консультації, які дадуть можливість в найближчий час розпочати останній, четвертий раунд офіційних переговорів з тим, щоб завершити переговорний процес і передати угоду на парафування, а потім – на підписання. Ми очікуємо, що основні події відбудуться вже в жовтні місяці на самміті Україна-ЄС – 27 жовтня в Хельсинки", - сказав Шпек.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування