Гривню від "регіоналів" захистить президент?

Понеділок, 7 серпня 2006, 18:33

Девальвація гривні вигідна українській економіці, вважає заступник голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Дмитро Святаш (Партія регіонів).

"Я вважаю, що зараз потрібно підтримати вітчизняного виробника. Це не означає, що курс долара повинен вирости до 6 грн. за долар, більш логічний курс - 5,1-5,15 грн. за долар. Думаю, у цьому напрямку і будемо рухатися", - заявив він в інтерв'ю щотижневику "Бізнес".

Також Святаш вважає, що президенту доцільно досягти угоди з коаліцією в парламенті щодо призначення на посаду голови НБУ: "Зміну голови Нацбанку наша фракція поки не обговорювала".

"Але, враховуючи, скільки банкірів і осіб, що мають досвід роботи в міністерствах економічного блоку, є членами Партії регіонів, я думаю, ми зможемо запропонувати гідну кандидатуру на цю посаду", - зазначив заступник голови комітету.

Зі свого боку, експерти розходяться в оцінках можливої курсової динаміки гривні в зв'язку з призначенням нового уряду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На думку аналітика фінансових ринків ВАБанку Сергія Кульпінського, очікування девальвації гривні безпідставні.

Такі припущення ґрунтуються на тому, що падіння українського експорту практично призупинилося, оскільки світовий попит на сталь росте.

Крім того, зазначив Кульпінський, після досягнення визначеності в політиці нового уряду можна очікувати росту попиту на облігації внутрішньої державної позики з боку нерезидентів і припливу капіталу на ринок акцій.

Крім того, за його словами, конфігурація нового уряду дозволяє розраховувати на збереження незалежності Нацбанку в питаннях валютно-курсової політики.

У свою чергу науковий працівник відділу макроекономічного аналізу Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук допускає збільшення тиску на Нацбанк із метою девальвації гривні.

При цьому він вважає, що впливу президента Віктора Ющенка буде достатньо для того, щоб зберегти курс гривні стабільним.

До факторів, здатним позначитися на курсі української валюти, експерт відніс зміну ціни на нафту на світовому ринку, виникнення торговельних конфліктів, а також формування політичної напруженості в Україні.

Разом з тим заступник голови правління банку "Арма" Андрій Петрієв вважає, що офіційний курс гривні може досягти рівня 5,07-5,072 грн. за долар уже до середини жовтня поточного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:55
“Моя війна з Росією почалась у 2006 році”. Як фотокореспондентка Олена Худякова стала бойовою медикинею Мауглі
09:53
фото У Європарламент пройшла угорка з України: вона має специфічні спогади про Закарпаття
09:30
Компанії з України та Японії уклали 23 меморандуми про економічну співпрацю
09:17
Ультраправі гарантовано виграють дострокові вибори у Франції – опитування
08:52
фото У Києві проводять безпекові заходи: перевіряють документи, оглядають авто і офіси − СБУ  
08:51
Росіяни за добу вбили 1 жителя Донеччини, ще 9 поранені
08:28
У лікарні помер чоловік, якого дістали з-під завалів зруйнованого будинку в Харкові
08:24
Politico: Мішель хоче усунути фон дер Ляєн від переговорів про її перепризначення
08:13
Окупанти атакували Нікополь: пошкодили інфраструктурний об’єкт
07:59
фотоРосіяни скинули "КАБ-500" на житловий квартал Костянтинівки: 5 поранених
Усі новини...
Реклама: