ВІД ГЕНПРОКУРОРА ВИМАГАЮТЬ ЗАВЕСТИ СПРАВУ НА СВОЇХ РОБІТНИКІВ ЧЕРЕЗ СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

Четвер, 13 липня 2006, 14:33

Міністр юстиції Сергій Головатий вдруге звернувся до генпрокурора Олександра Медведька з вимогою порушити кримінальну справу щодо неефективного розслідування зникнення Георгія Ґонґадзе органами державної влади, зокрема, посадовцями ГПУ.

Про це повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Перший лист було надіслано міністром юстиції 17 лютого 2006 після того, як 8 лютого набуло статусу остаточного рішення Європейського суду з прав людини у справі "Ґонґадзе проти України".

Проте у відповідь Генпрокуратура стверджувала, що така вимога є особистим тлумаченням рішення суду міністром юстиції, зазначає прес-служба міністерства.

Суд, зокрема, дійшов висновку, що протягом розслідування до грудня 2004 року державні органи України скоріше намагалися довести відсутність вини вищих посадовців держави, аніж встановити справжні обставини зникнення та смерті чоловіка заявниці.

Суд зробив висновок, що скарги Мирослави Ґонґадзе та наступні події, які свідчать про можливу причетність працівників державних органів до зникнення та смерті її чоловіка, були знехтувані або просто залишені без належного розслідування протягом значного періоду часу.

"Хоча у вказаному рішенні суду не міститься прямої вказівки щодо необхідності порушення кримінальних справ, адекватним засобом реагування держави є виявлення та притягнення до відповідальності винних осіб", - зазначає Мін'юст.

"Саме цього вимагає практика контролю за виконанням рішень суду, що здійснюється Комітетом Міністрів Ради Європи, а також Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" від 23 лютого 2006 року", - йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим міністр юстиції звернув увагу генпрокурора на необхідність проведення відповідного розслідування для встановлення осіб, які своїми діями (бездіяльністю) зумовили тривале неефективне розслідування кримінальної справи за фактом зникнення та смерті Георгія Гонгадзе.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування