Росіяни зібралися "просувати" свою мову за кордоном. Українці скликають РНБО

Середа, 31 травня 2006, 19:58

Нацрада з питань культури і духовності при президенті пропонує скликати засідання Ради національної безпеки й оборони для обговорення мовної ситуації.

Про це йшлося на засіданні Нацради в середу, повідомляє прес-служба президента.

Його учасники також висловилися за створення спеціального органа з питань реалізації мовної політики.

Члени Нацради підтримали рішення щодо перекладу на українську мову Європейської хартії регіональних мов або мов меншостей і необхідності внесення відповідних змін до закону про ратифікацію хартії з метою приведення його відповідно до мети міжнародного документа.

У ході засідання також відзначалася необхідність розробки концепції державної мовної політики, зміни держпрограми розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 роки, ухвалення закону про мови в Україні, посилення контролю за дотриманням мовного режиму на телебаченні, радіо, в інших ЗМІ.

Водночас на черговому засіданні урядової комісії Росії у справах співвітчизників за кордоном відзначалася необхідність просування російської мови за кордоном для збереження російськомовного простору.

"Особливий акцент на засіданні було зроблено на важливості системного просування і підвищення ролі російської мови як головного засобу збереження російськомовного простору за кордоном", - підкреслюється в повідомленні МЗС РФ, розміщеному в середу на сайті російського зовнішньополітичного відомства.

Також було "підкреслено важливість координації зусиль російських державних і недержавних структур з підтримки співвітчизників за кордоном, залучення в роботу бізнес співтовариства".

Комісія детально розглянула питання, пов'язані з положенням співвітчизників у Латвії, Литві й Естонії, відзначила необхідність забезпечення політичних, гуманітарних і соціально-економічних прав російськомовного населення Прибалтики, насамперед Латвії й Естонії, у строгій відповідності з європейськими стандартами.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування