ЄС поки вирішив залишити Україну за колом

Середа, 24 травня 2006, 10:59

ЄС поки не збирається пропонувати Україні і Грузії стати його членами.

Про це заявив верховний представник з питань зовнішньої політики і політики безпеки Євросоюзу Хав'єр Солана в інтерв'ю "Новим ізвестіям".

"На даний момент процес розширення обмежений колом країн, які ми визначили як майбутніх членів союзу. Перші в черзі – Румунія і Болгарія. За ними – Хорватія, Туреччина, а також західно-балканські країни (колишня Югославія й Албанія.)", - відзначив Солана.

"За межами цього кола ми вирішили поки зупинитися з пропозиціями новим кандидатам, але підтримувати тісні відносини з країнами, які межують з ЄС на сході", - сказав він, на питання про Україну і Грузію.

На питання, чи не бачить він суперництва між ЄС і Росією у відносинах з найближчими сусідами, які раніш входили в Радянський Союз, Солана сказав, що такого суперництва не може бути, якщо не мислити категоріями сфер впливу.

"Але, на мій погляд, такий спосіб мислення безнадійно застарів, його час пройшов. Сьогодні політикою сусідства має бути співробітництво. Ми зацікавлені, щоб наші сусіди, які одночасно є і сусідами Росії, мали гарні, конструктивні відносини з нею", - відзначив представник ЄС.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування