Єхануров вирішив не продавати більше "будинки у повітрі"

Середа, 17 травня 2006, 11:58

Держава має намір продати свою частину в національній страховій компанії "Оранта", заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров.

"Дане доручення підготувати до продажу державну частку в страховій компанії "Оранта", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в середу у Києві.

Разом з тим прем'єр підкреслив, що початкова вартість акцій не повинна бути нижче тієї вартості, за якою було продано частку акцій на минулому аукціоні.

Як відомо, статутний фонд ВАТ НАСК "Оранта" станом на 1 лютого 2006 року складає 44,6 млн. грн., активи - 295,3 млн. грн., сформовані страхові резерви - 106,8 млн. грн.

Наприкінці минулого року акціонерами НАСК "Оранта" в результаті продажу 45,1% акцій компанії стали компанії Colorino Trading Limited і Saleta Limited (обидві - Кіпр), які придбали відповідно 20,2% і 24,9% акцій.

Станом на 2 лютого, акціонерами товариства також є Фонд держмайна (25%+1 акція) і АКБ "Укрсоцбанк" (14,4%), який контролює зять екс-президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук.

У той же час Кабінет міністрів має намір виставити на продаж Київський мотоциклетний завод разом із землею, на якій він розташований.

За словами Єханурова, планується прийняти рішення щодо продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації.

"Інвесторам можна вже готувати гроші для покупки Київського мотоциклетного заводу з його 48 га", - зазначив Єхануров.

Прем'єр також підкреслив, що буде проведений "хороший прозорий аукціон".

У той же час міністр фінансів Віктор Пинзеник зазначив, що дотепер об'єкти приватизувалися без землі.

"Унікальність української приватизації в тому, що продано об'єкти в повітрі", - відзначив він.

Пинзеник підкреслив, що практика продажу об'єктів разом із землею, на якій вони розташовані, прийнята в усьому світі.

"Ми нарешті наводимо порядок у тому, що власник підприємства повинен бути власником землі, на якій воно знаходиться", - сказав міністр.

За словами Пинзеника, необхідно буде вирішити питання зі статусом власності землі під уже приватизованими об'єктами, а також приватизації підприємств, в яких держава володіє певною часткою акцій.

Надалі нові об'єкти будуть виставлятися на продаж тільки з землею.

При цьому міністр підкреслив, що при продажі таких підприємств будуть застосовуватися "винятково криворіжстальські принципи продажу", тобто, реалізовуватися вони будуть тільки на відкритих аукціонах.

"Інтерфакс-Україна", Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування